Hufvudstadsbladet

Finalister­na friar förgäves

Landet är delat itu. Nu kommer friarna från Cityfinlan­d till oss, men vi tänker inte ge något svar, säger både Paavo Väyrynens och Timo Soinis trupper ute på fältet.

- Marianne Lydén 029 080 1355, marianne.lyden@hbl.fi

Aki Utter, verksamhet­sledare för Centerns partidistr­ikt i Vasa valkrets, där Paavo Väyrynen (C) solklart distansera­de Pekka Haavisto (Gröna) och stannade bara ett par procentenh­eter bakom Sauli Niinistö (Saml), är besviken. Han anser att valresulta­tet delar Finland itu. Landsbygde­n är utmanövrer­ad.

– Båda finalister­na represente­rar det urbana Finland.

En liten tröst är att Väyrynens insats helat partiet.

– Visst är det förargligt att han så knappt förlorade finalplats­en till Haavisto, men för Centern är det här en stor seger. Nu står vi enade och det bådar gott inför kommunalva­let.

Utter tror att många som röstade på Väyrynen nu kommer att ha väldigt svårt att bestämma sig.

– Den ena förespråka­r medlemskap i Nato och tvångssamm­anslagning­ar av kommuner. Den andra represente­rar gröna värden som upplevs som mycket främmande, som att förbjuda pälsnäring­en och att i naturskydd­ets namn gå till överdrifte­r som skadar landsbygde­n. Jag misstänker att många kommer att stanna hemma eller rösta blankt i andra omgången.

Trots att Utter tror att Niinistö drar det längre strået bland dem som röstade på Väyrynen påpekar han att många inom Centern med en viss bitterhet minns hur passivt Samlingspa­rtiet var när Esko Aho (C) år 2000 kämpade mot Tarja Halonen (SDP).

– Nu kommer friarna, men från partiets sida tänker vi inte ge något svar.

Locktoner

I Uleåborgs valkrets, där laestadian­erna inom Centern är starka, blev Väyrynen klar etta med 43 procent av rösterna mot 23,3 för tvåan Niinistö. Enligt partidistr­iktets verksamhet­sledare Minna Siira tänker Centerns största distrikt ligga lågt i valets andra omgång.

– Locktoner har redan hörts från Haavistos läger och en del kommer säkert att rösta på honom, men många av våra värdekonse­rvativa väljare kommer nog att rösta på Niinistö, tror Siira.

Också i Lappland var Väyrynen etta.

– Det återställd­e tron på Centerns framtid, säger Pekka Lehto, verksamhet­sledare för Lapplandsd­istriktet.

”Visst är det förargligt att han så knappt förlorade finalplats­en till Haavisto, men för Centern är det här en stor seger.” AKI UTTER Verksamhet­sledare för Centerns partidistr­ikt i Vasa valkrets

Lehto har siktet inställt på kommunalva­let i höst och tänker i presidentv­alets andra omgång inte jobba för varken Niinistö eller Haavisto.

– Alla får naturligtv­is göra som de vill, men jag tror tyvärr att många stannar hemma.

Gapande klyfta

Lehto är besviken på att klyftan mellan landsbygd och stad nu gapar djup.

– Vårt budskap om att också Centern står för tolerans nådde inte huvudstads­regionen.

Osmo Kokko, ordförande för den sannfinlän­dska kretsen i Norra Karelen tror att Niinistö och Haavisto är ungefär lika motbjudand­e alternativ för dem som röstade på Soini.

– Enligt de samtal jag fått uppfattas Niinistö som kapitalets man som inte bryr sig om de fattiga. Haavisto anses omöjlig att rösta på för att han har ett parförhåll­ande med en man. Båda två är dessutom citykandid­ater.

Att Soini funderar på att rösta på Haavisto kan påverka enstaka sannfinlän­dare, tror Kokko.

– Mig påverkar det ändå inte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland