Hufvudstadsbladet

Soini stöder Haavisto?

Timo Soinis uttalanden i radion på måndagsmor­gonen tolkades som ett stöd för Pekka Haavisto, men senare på dagen sade Soini att han inte står i någotdera lägret.

- Stefan Lundberg 029080 1354, stefan.lundberg@hbl.fi

Soini, som intervjuad­es av Yles Ki Svahnström, sade att han inte ger något rösttestam­ente åt sina väljare men att han nog röstar själv.

– Jag är inte helt säker på att det är Haavisto (jag röstar på), men det tycks vara så, sade Soini lite kryptiskt.

Några timmar senare gav han ett annorlunda besked på sin blogg.

– Finalister­na står på samma streck i mina övervägand­en. Någon anser att jag överväger att rösta på Niinistö, någon på Haavisto. Vardera har lika rätt. man kan inte räkna in mig i någonderas läger, skriver Soini i sin blogg.

Han lovar berätta vem han röstat på, men först på valdagen efter klockan 20 – om någon frågar då.

Partikamra­ten, riksdags- man Teuvo Hakkaraine­n är tydligare. Hakkaraine­n som hävde ur sig otidighete­r mot de homosexuel­la, men som sedan blev ”god vän” med Pekka Haavisto och bjöd honom till sin hemby säger rakt ut att han inte stödjer Haavisto i andra omgången.

– Nej det blir Niinistö, det är alldeles självklart. Haavisto är min goda vän och en trevlig karl, men jag anser att Niinistö är bättre som president.

– Det hade varit bättre om Väyrynen gått till andra om- gången, nu blir det en promenadse­ger för Niinistö, säger Hakkaraine­n. Är du säker? Haavisto fick ju fler röster än Soini i dina hemknutar i Viitasaari? – Säkert fick han röster där. Det var på grund av besöket på sågen tillsamman­s med mig. Det mjukade upp inställnin­gen till homosexuel­la. Haavisto är som sagt trevlig och han har hjälpt mig mycket. Men du tänker inte hjälpa honom? – Nej. Haavisto är okej, men de här gröna runt omkring honom ... skulle de inte finnas så kunde jag till och med gå ut och stödja honom.

Riksdagsma­n James Hirvisaari (Sannf) meddelar att han överväger att rösta på Haavisto.

– Visst är det svårt att rösta på en grön kandidat som politiskt represente­rar en ideologi som är motsatt den sannfinlän­dska. Men jag röstade också på SFP när Elisabeth Rehn var kandidat 1994.

– Haavisto har inte heller begått misstaget att beskylla sannfinlän­darna. Han har inte talat om en ”vastajytky” (motskräll) såsom Lipponen, Arhinmäki och Biaudet gjorde.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland