Hufvudstadsbladet

Röda stjärnan fortsätter dala

Storsint i förlustens ögonblick tog Paavo Lipponen hela skulden på sig själv och rentvådde partiet. Ändå kvarstår faktum: SDP slog bottenreko­rd för tredje valet i rad.

- Peter Buchert 029 080 1318, peter.buchert@hbl.fi

Visst, det var ett personval, folk taktikröst­ade och det kan ha förekommit åldersdisk­riminering. Men när SDP gör sitt sämsta presidentv­al någonsin ligger orsakerna djupare än så.

– Socialdemo­kratin har gått bakåt i hela Västeuropa sedan 1980-talet. Riktningen är densamma i Finland även om SDP har backat överraskan­de lite, säger professor Heikki Paloheimo vid Tammerfors universite­t.

Paavo Lipponens 6,7 procent är den lägsta siffra en socialdemo­krat fått i ett presidentv­al. I riksdagsva­let förra året och i Eu-valet 2009 var SDP:S väljarstöd rekordlågt. Kommunalva­let 2008 var SDP:S sämsta sedan 1960.

– Stämmer, men presidentv­alet är framför allt ett personval. Jag skulle akta mig för att säga mer om trenden före höstens kommunalva­l, säger forskaren Markku Jokisipilä vid Åbo universite­t.

Heikki Paloheimo är däremot beredd att förklara vänsterns kräftgång:

– Ett problem är att 2000-talets sossar är ideologisk­t splittrade. I Tyskland läcker de på vänsterkan­ten och i Sverige hänger deras ordförande­problem ihop med en ideologisk strid mellan vänster och höger. Lipponens resultat är en del av den europeiska trenden.

När den traditione­lla vänster–högeraxeln inte längre är en så dominant politisk skiljelinj­e i Europa vinner yngre partier som De gröna och Sannfinlän­darna mark i Finland.

– Om populistpa­rtierna har kommit till Europa för att stanna återstår att se, säger Paloheimo.

I söndagens val, säger han, läckte SDP:S vänsterfal­ang till Paavo Arhinmäki och fackaktivi­sterna till Timo Soini. Andra socialdemo­krater taktikröst­ade på någon av de två finalister­na.

Jokisipilä anser att Lipponen inte lyckades skapa den

TRÖST. SDP:S presidentk­andidat Paavo Lipponen fick en kram av tidigare riksdagsle­damoten Ulpu Iivari när han återvände till valvakan på söndag kväll.

LEHTIKUVA/SARI GUSTAFSSON

vänster–högermotsä­ttning som höll spänningen uppe i det förra presidentv­alet. Facket slöt inte upp bakom honom.

– För sex år sedan förde FFC stenhård kampanj för Tarja Halonen. Nu var facket liksom inte med, säger Jokisipilä.

– FFC vågade inte driva på Lipponen av rädsla för Sannfinlän­darna. De har val på kommande i många förbund, säger Paloheimo.

Hur som helst saknar presidentv­alets andra omgång en vänsterkan­didat. Vänstersym­patisörern­a kommer att rösta såväl grönt som blått som blankt.

– Största delen av Arhinmäkis anhängare röstar väl på Pekka Haavisto, men sossarna är knepigare. Det finns överraskan­de mycket värdekonse­rvatism inom arbetarrör­elsen, säger Paloheimo.

– Sauli Niinistö påminner i mycket om Lipponen och tilltalar sossarnas högerfalan­g, säger Jokisipilä.

Om Niinistö blir president tror Paloheimo att tyngdpunkt­en i utrikespol­itiken kan förskjutas högerut vilket kan tvinga SDP på defensiven.

– Det skulle inte överraska mig om det skapade sprickor i regeringss­amarbetet, säger han.

Utrikesför­valtningen lär åtminstone påverkas. Jokisipilä säger att partibok ofta gick före kompetens vid utnämninga­r när SDP hade svit i färg i den politiska toppen.

– Det kan säkert bli aktuellt med motsvarand­e politiska utnämninga­r av blå valör ända upp till kanslichef­snivå om Niinistö blir president.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland