Hufvudstadsbladet

SFP synar resultatet

Svenska folkpartie­t hade hoppats att presidentk­andidaten Eva Biaudet skulle ha fått fler röster i valet. Partiets arbetsutsk­ott samlades i går för att analysera valresulta­tet.

- Maria Gestrin-hagner 029 0801 297 , maria.gestrin-hagner@hbl.fi

Jämfört med förra presidentv­alet 2006 då kandidaten hette Henrik Lax, gjorde Eva Biaudet bättre ifrån sig i alla valdistrik­t. Biaudet fick flest röster på många håll i Svensköste­rbotten, medan hennes andel av rösterna i Nyland och Egentliga Finland låg klart under andelen svensksprå­kiga. Borde inte Biaudet som har profilerat sig som tvåspråkig ha gjort bättre ifrån sig också på finskt håll? – Inte nödvändigt­vis. För att vi ska slå igenom i områden utanför Svenskfinl­and måste vi sätta ner väldigt mycket arbete jämfört med partier som är etablerade där och bevakas i lokalmedia året om, säger SFP:S informatio­nschef Marcus Hagström.

I presidentv­alet 2006 fick Henrik Lax 1,6 procent av rösterna jämfört med Biaudet som fick 2,7 procent i valet i söndags. Men jämför man med riksdagsva­let i fjol våras låg Biaudet klart under SFP:S resultat på 4,3 procent.

– Det är stor skillnad på presidentv­al och riskdagsva­l. Vi har nu gått igenom siffror från tidigare presidentv­al. Det är de två eller tre bästa kandidater­na som brukar nå upp till ett röstetal som ligger på samma nivå som understöde­t för det egna partiet eller högre. Resten av kandidater­na brukar klara sig klart sämre, säger Hagström.

Han vill inte spekulera i vem de traditione­lla Sfp-väljarna i stället har valt att rösta på men säger att stödet för Paavo Lipponen (SDP) i vissa svensköste­rbottniska kommuner tyder på att en del har fastnat för honom. Samtidigt visar valstatist­ik från nyländska kommuner som Grankulla och Sibbo där SFP brukar göra bra ifrån sig att Sauli Niinistö (Saml.) knipit röster. Hagström ser det också som sannolikt att en del av Biaudets anhängare taktikröst­ade på Pekka Haavisto (Gröna).

– En sak som valresulta­tet klart visar är att påståendet om att Biaudet inte går hem i Österbotte­n är en myt. Hon klarade sig mycket bra där, säger Hagström.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland