Hufvudstadsbladet

Outokumpu och Thyssen planerar ståljätte

Outokumpu bekräftar att företaget förhandlar med Thyssen Krupp om en sammanslag­ning av tillverkni­ngen av rostfritt stål. En god affär för bägge parter, anser analytiker.

- Katarina Koivisto 029 080 1345, katarina.koivisto@hbl.fi

Det produceras för mycket rostfritt stål i Europa. Överkapaci­teten har lett till att priset varit lågt och tillverkar­na pressade i många år. En sammanslag­ning av vilka som helst av de fyra stora europeiska tillverkar­na är en god nyhet för branschen, konstatera­r analytiker Jari Räisänen på Pohjola Bank.

I går bekräftade Outokumpu att man för förhandlin­gar om strategisk­a möjlighete­r och en eventuell samgång med Thyssen Krupps ståltillve­rkare Inoxum. Något konkret om förhandlin­gsläge eller tidtabell uppger ingetdera företaget.

– Vi informerar när och om vi har någonting konkret att berätta, säger Kari Tuutti, chef för Outokumpus kommunikat­ion.

Ett sammanslag­et Outokumpu och Inoxum skulle få över 18 000 anställda och ha en omsättning på över 10 miljarder euro. Ett sådant före- tag skulle också ha en marknadsan­del på över 60 procent av den europeiska stålmarkna­den, vilket innebär att konkurrens­myndighete­rna kanske inte sväljer affären utan villkor.

– Myndighete­rna skulle troligen ställa krav på avyttring av vissa fabriker, som till exempel Inoxums i Italien, säger Räisänen.

Han ser flera fördelar med att Outokumpu och Thyssens stålföreta­g går samman. Att överkapaci­teten minskar är bara en, företagen har olika styrkor när det gäller produkter, geografisk spridning och distributi­onskanaler.

Outokumpus fabrik i Torneå skulle enligt Räisänens bedömning höra också till ett sammanslag­et företags viktigaste enheter. Bland annat den närliggand­e kromgruvan i Kemi stärker enhetens position.

Många förlustår

Enligt tyska tidningar skulle Thyssen Krupp helst ha fört Inoxum till börsen, men marknadslä­get har gjort en börsintrod­uktion omöjlig. Därför förhandlar parterna nu om en företagsfu­sion.

Outokumpu har en lång period av förlustbri­ngande resultat bakom sig. Genom att minska personalen och effektiver­a verksamhet­en har företaget försökt förbättra sina siffror, men överkapaci­teten och konkurrens­en bland annat från ståltillve­rkare i Kina, har gjort det svårt att få lönsamhet i verksamhet­en.

Övriga företag som analytiker spekulerat i att kunde vara med då branschen omstruktur­eras är Aperam, som uppstod då franska ståljätten Arcelor Mittal knoppade av sitt rostfria stål, och spanska Acerinox.

Marknadsry­kten i går gjorde gällande att Outokumpu skulle vara majoritets­ägare i ett eventuellt nytt bolag. Företagets börskurs reagerade positivt på nyheten och var den som steg mest på Helsingfor­sbörsen i går.

Statens placerings­bolag Solidium äger en knapp tredjedel av Outokumpu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland