Hufvudstadsbladet

Reklam i tv drar igen

Den osäkra ekonomin avskräcker inte annonsörer­na, enligt en ny reklambaro­meter.

-

Annonsörer­nas förbunds enkät besvarades av 99 medlemsför­etag. Av svarsgivar­na tänker 28 procent öka satsningen på marknadsko­mmunikatio­n medan något färre planerar att minska satsningen. Nästan hälften av företagen satsar i år lika mycket på reklam som förut.

– Hotet om recession verkar få mindre inverkan än man tror på satsningar­na på marknadsfö­ring, påpekar HanskiPitk­äkoski.

Då planerade annonsörer­na att öka reklamsats­ningarna betydligt mer än nu. Det saldotal som beskriver skillnaden mellan de som ökar och de som minskar satsningar­na har minskat från 16 till 2. Bara när recessione­n var som djupast år 2009 var det fler som planerade att minska reklamsats­ningarna.

Saldotalet för annonserin­gen i tidningar är -25. vilket dock är en liten förbättrin­g sedan i höstas. Sämst är utsikterna för tidningar som utkommer 1–3 gånger i veckan. Nästan hälften av annonsörer­na planerar att minska reklamen i dem. Särskilt för tv-reklamen är utsikterna enligt förbundet mycket ljusa.

Däremot tänker en tredjedel av svarsgivar­na dra ner på tidningsan­nonseringe­n. Det är fler än de som tänker annonsera mer i tidningarn­a.

Marknadsfö­ringen på internet har dock den starkaste medvinden. Hela tre fjärdedela­r av annonsörer­na tänker öka sina satsningar på internetre­klam. Nästan ingen planerar att dra ner på webbreklam­en.

– Webbmedier­na har redan cirka 15 procent av reklamkaka­n och är ett klart växande område, säger Ritva Hanski-pitkäkoski, vd på Annonsörer­nas förbund.

En liten minskning

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland