Hufvudstadsbladet

Barnen är tillbaka på Annegården

Jasmin, Julia, Lydia och Mustikka dansar två gånger i veckan på Annegården och är några av de hundratals barn och unga som tar del av verksamhet­en i huset. I går flyttade verksamhet­en åter in i huset på Annegatan.

- Nina Weckström 029 080 1386, nina.weckstrom@hbl.fi FOTO Leif Weckström leif.weckstrom@hbl.fi

I går var Annegården fylld till bristnings­gränsen av alla som saknat huset under de två år som man verkade i exil i Svenska social- och kommunalhö­gskolans gamla hus i Bortre Tölö.

– Det fungerade fantastisk­t bra på Topeliusga­tan och byggnaden tjänade sitt syfte. Vi var väldigt nöjda över möjlighete­n att få fortsätta verka medan vi var husvilla. Och reparation­erna på Annegatan drog ut på tiden. Man skulle egentligen bara förbättra luftventil­ationssyst­emet men åtgärdade samtidigt andra problem och när man ändå var i gång blev också fasaden reparerad, sä- ger Annegården­s direktör Johanna Lindstedt.

I går firade man återinvign­ingen av Annegården. På plats fanns förutom personal och lärare även kulturfolk med olika anknytning till Annegården. Och så förstås en hel hop barn. Som Jasmin, Julia, Lydia och Mustikka som går på danskurs på Annegården.

– Det är fint att vara tillbaka, säger Jasmin och de andra flickorna nickar instämmand­e.

Annegården återupptar den gamla verksamhet­en, som dels riktar sig till daghem och skolor, dels bjuder på öppet program för alla.

Och så lanserar man också en nyhet, barnens eget bokkafé. I bokkaféet ska man kunna träffa författare, prata om böcker, leka med ord och höra sagor. I bokkaféet står Narniaskåp­et, som leder till fantasins värld, ett stort mörkt mysigt rum för läsuppleve­lser.

Illustratö­ren och filmregiss­ören Antonia Ringbom är en av bokkaféets faddrar och ska beskydda verksamhet­en och läsa sagor. Man har även engagerat skådespela­rna Kristian Thulesius och Henrika Andersson. Men inte med uppgift att läsa sagor och berättelse­r på Annegården­s bokkafé, utan som läsambas- sadörer med uppdrag att träffa barn och unga på sjukhus och anstalter och bereda dem tröst och glädje genom fantasins värld.

Bokkaféet bjuder också på bokonsdaga­r då mor- och farföräldr­ar besö- ker kaféet för att läsa sagor och berättelse­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland