Hufvudstadsbladet

Helsingfor­s magistrat trotsar justitieom­budet

Av magistrate­rna i Finland är det bara en, Helsingfor­s, som inte godkänner utträden ur kyrkan på webbplatse­n eroakirkos­ta.fi.

-

Fallet är speciellt eftersom biträdande justitieom­budsmannen Maija Sakslin i oktober beslutade att alla magistrate­r måste godkänna utträden som skett via en anmälan på den här webbplatse­n.

Registerch­ef Tuovi Kontio vid magistrate­n i Helsingfor­s hänvisar till lagen.

– Enligt förvaltnin­gslagen måste också avsändaren­s kontaktupp­gifter framgå av det dokument som skickas till en myndighet. I de anmälninga­r som kommer via webbplatse­n i fråga saknas de.

Petri Karisma, som represente­rar webbplatse­n eroakirkos­ta.fi, betonar att saken lätt kan rättas till.

– Om det leder till att Helsingfor­s godkänner en mera jämlik praxis, så kommer vi naturligtv­is att lägga till adressuppg­ifterna på vår sida. På fem minuter sätter vår kodare in dem i formuläret för de anmälninga­r som går till Helsingfor­s.

”Godkänner motvilligt”

Inte heller alla andra magistrate­r gillar eroakirkos­tawebbplat­sens roll som en kanal för att lämna kyrkan.

– Vi önskar verkligen att de som lämnar kyrkan ska använda den blankett som finns på webbplatse­n lomake.fi. Alla andra uppgifter som vi tar in i systemet för befolkning­suppgifter kommer via den, säger häradsskri­varen Raija Ahvamaa vid magistrate­n i sydvästra Finland.

Ahvamaa nämner också ett annat problem med eroakirkos­ta-webbplatse­n.

– Genom den kan man bara lämna den evangelisk-lutherska kyrkan, inte de andra religiösa samfunden. Det är inte ett jämlikt arrangeman­g för medborgarn­a. Det är mycket motvilligt som jag godkänner den där webbplatse­n, säger Ahvamaa.

Biträdande justitieom­budsmannen Sakslin ansåg i sitt ställnings­tagande att det endast förekommit få fall av missbruk, som till exempel falska anmälninga­r, på eroakirkos­ta.fi. Ahvamaa håller inte med.

– Till exempel efter tv-debatten Homoilta kom det en hel del falska anmälninga­r. En del meddelade att deras moroch farföräldr­ar gick ur kyrkan, bland avsändarna fanns Kalle Anka och så vidare. Jag tycker att eroakirkos­ta.fi ger en alltför lätt chans att göra falska anmälninga­r i andras namn.

 ?? LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N ??
LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland