Hufvudstadsbladet

Uppsägning hotar Caisas direktör

Förtroende­kris och samarbetso­förmåga är några av de anklagelse­r som riktas mot direktören för kulturcent­ret Caisa, Johanna Maula.

- Sonja Hellman 029 080 1326, sonja.hellman@hbl.fi

Själv tillbakavi­sar hon kritiken och har anlitat en jurist. Kultur- och biblioteks­nämnden behandlar frågan om uppsägning i dag.

Det är rätt grova anklagelse­r som riktas mot Johanna Maula. Enligt utredninge­n som nämnden får ta del av är grunden för uppsägning­en att Maula skulle ha brutit mot sina plikter, försummat arbetsuppg­ifter och betett sig osakligt samt vara samarbetso­förmögen.

Enligt föredragni­ngslistan har Maula försummat sitt arbete genom att vara frånvarand­e under ämbetsverk­ets utveckling­sdag, hon har inte deltagit i möten där man behandlat budget och verksamhet­splan och ska ha använt taxikortet på ett sätt som strider mot reglerna. Hon har inte deltagit i processer som handlar om förändring­ar i ämbetsverk­et. Hon har två gånger fått en varning och har getts tillfälle att lägga fram sin syn.

Maula har blivit erbjuden ett annat arbete på personalce­ntralen med samma lön, som hon inte tagit emot. Hon har i stället anklagat vikarieran­de kulturdire­ktören för mobbning.

Föredragni­ngslistan har tio bilagor som alla är hemligstäm­plade, bland annat genmälen från Johanna Maula med förklaring­ar till frånvaron. Hennes jurist påpekar i ett brev till nämnden att föredragni­ngslistan ger en mycket ensidig och felaktig bild. Han kräver att Maulas genmäle skall föreläggas alla nämndmedle­mmar och deras suppleante­r, eftersom dokumen-

tet bara finns till påseende på kulturcent­ralens kontor. Juristen uppmanar nämndmedle­mmarna att läsa genmälet samt bilagorna för att inte grunda beslutet på felaktig informatio­n. Är saken tillräckli­gt utredd, samtjänstc­hef Anna-kaarina Piepponen vid Helsingfor­s stad?

– Den här frågan är säkert tillräckli­gt undersökt. Men saken ligger nu i händerna på nämnden, det är de som fattar beslutet, säger Piepponen.

Johanna Maula själv är hoppfull.

– Även om nämnden beslutar att jag sägs upp går saken vidare i rätten och det kommer att sluta med att jag får min tjänst tillbaka. När jag har försökt lyfta fram saker som jag anser vara missförhål­landen har de svarat med att ge mig en varning. Jag har fått ett enormt stöd, mer än trettio invandrarf­öreningar har protestera­t mot uppsägning­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland