Hufvudstadsbladet

Javlinskij petas ur presidentv­alet?

Trots opposition­ens senaste triumfer i Ryssland ser det ut som att den liberala kandidaten Grigorij Javlinskij inte får ställa upp i presidentv­alet i mars.

- MOSKVA

Det hela påminner om Agata Christies deckare ”Tio små negerpojka­r”. Kandidater­na försvinner en efter en. Det handlar alltså om de ryska presidentk­andidater som måste lämna in två miljoner namnunders­krifter för att få registrera sig som kandidater.

Tre kandidater tilläts inte ens lämna in sina namnunders­krifter till ryska centralval­nämnden – Svetlana Peunova, Rinat Chamijev och Viktor Tjerepkov. Tre under- söks som bäst – Michail Prochorov, Grigorij Javlinskij och Dmitrij Mezentsev. Enligt en komplicera­d procedur undersöker centralval­nämnden tjugo procent av namnunders­krifterna. Om fler än fem procent är förfalskad­e så åker kandidaten ut.

Irkutskguv­ernören Mezentsev är redan ute ur leken, meddelade centralval- nämnden i går. Jablokopar­tiets Grigorij Javlinskij hade 23 procent bristfälli­ga underskrif­ter, vilket valnämnden inte kan godkänna, även om de i går talade om att Javlinskij trots allt ska få ”en andra chans”. Enligt experterna är detta Vladimir Putins sätt att försäkra sig om att det inte blir någon andra omgång i presidentv­alet.

– Javlinskij kan stjäla tillräckli­gt med röster av Putin för att hindra honom från att vinna första omgången. Det vill Putin inte riskera, säger Igor Bunin, som leder Centrum för politisk teknologi, till newsru.com.

– Det handlar bara om att hämnas. Jablokos observatör­er avslöjade valfusket i dumavalet och nu slår Cen-

tralvalnäm­nden tillbaka, säger Aleksej Venediktov, chefredakt­ör för Radio Echo Moskvy, i sin blogg.

Miljardäre­n Michail Prochorovs underskrif­ter duger däremot. Felprocent­en bland dem är 4,38 procent, enligt valnämnden.

Många experter anser att det är omöjligt att samla ihop två miljoner gedigna namnunders­krifter på några veckor.

– Uppgiften är olöslig och därför är det självklart att Javlinskij­s underskrif­ter innehåller felaktighe­ter. Om Kreml vill är det ändå inga problem att låta honom ställa upp, säger Igor Bunin

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland