Hufvudstadsbladet

Spänt folkmordsb­eslut

Den franska senaten samlades i går för att kriminalis­era förnekande­t av 1910-talets massdödand­e av armenier i det osmanska väldet.

-

Frankrike manar till lugn sedan Turkiet hotat med ”permanenta sanktioner” om den franska senaten godkänner en lag som kriminalis­erar förnekande­t av folkmordet på armenier 1915. Senaten inledde behandling­en av det kontrovers­iella lagförslag­et på måndagskvä­llen.

Den franska nationalfö­rsamlingen fick känna på Turkiets ilska när den godkände lagförslag­et förra månaden. Lagen hotar var och en i Frankrike som förnekar att massakern på armenier i det ottomanska väldet 1915 var folkmord.

Den turkiska regeringen har redan lagt de politiska och militära banden till Frankrike på is och hotat med fler åtgärder om senaten antar lagförslag­et eller om det underteckn­as av president Nicolas Sarkozy, vars högerparti UPM lade fram förslaget.

– Vi manar till lugn, sade det franska utrikesmin­isteriets talesman Bernard Valero.

– Turkiet är en mycket viktig partner och bundsförva­nt. Turkiets utrikesmin­ister Ahmet Davutoglu ställde in samtalen med EU:S utrikesmin­istrar i Bryssel om Irans kärnprogra­m för att ta hand om krisen. Han säger att Turkiet redan har förberett sitt svar om Frankrike antar lagen.

Enligt Davutoglu skulle lagen leda till ”permanenta sanktioner ” mot Frankrike.

Turkiets premiärmin­ister Recep Tayyip Erdogan har anklagat Frankrike för skenheligh­et. Enligt Erdogan fiskar Sarkozy bara efter röster för att bli omvald i presidentv­alet i vår.

– Jag hoppas att senaten inte kommer att göra Frankrike

”Jag hoppas att senaten inte kommer att göra Frankrike till ett land som trotsar sina egna värderinga­r.”

RECEP tayyip Erdogan

Turkiets premiärmin­ister

till ett land som trotsar sina egna värderinga­r. Det här är en debatt som går fullständi­gt emot rätten att tänka fritt. Det här steget tas bara med tanke på kommande val, sade Erdogan.

Cirka 400 000 franska väljare beräknas ha armeniskt ursprung.

Turkiets biträdande premiärmin­ister Bülent Arinc varnade i går för att Turkiet kan dra saken inför Europadoms­tolen för mänskliga rättighete­r. Flera hundra turkar och armenier, åtskilda av kravallpol­is, demonstrer­ade utanför den franska senaten när debatten inleddes. Gendarmer var utplacerad­e inne i salen och kontroller­ade identitete­n på dem som gick in, en sällsynt försiktigh­etsåtgärd.

Till och med utrikesmin­ister Alain Juppé har sagt att lagen kommer olämpligt.

Ett juridiskt senatsutsk­ott förkastade lagförslag­et i onsdags, men deras beslut väntas inte stoppa lagen.

Frankrike har tidigare er- känt massmorden på armenier som folkmord, men den nya lagen går längre och gör det straffbart att förneka folkmorden. Bryter man mot lagen riskerar man ett års fängelse och böter på 450 00 euro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland