Hufvudstadsbladet

En traditione­ll karta leder vilse

- Marit af Björkesten

DEN ANDRA OMGÅNGEN i finländska presidentv­al brukar stå mellan två motpoler: vänster mot höger, regering mot opposition, stad mot landsbygd eller man mot kvinna.

I det val som avgörs om två veckor saknas alla de här traditione­lla formerna av polariseri­ng. Både De grönas Pekka Haavisto och Samlingspa­rtiets Sauli Niinistö represente­rar ett regeringsp­arti. Båda är urbant präglade och attraherar i första hand väljare i södra Finlands städer. De är rätt eniga om Finlands utrikespol­itik, har ungefär samma linje i Europapoli­tiken och i inställnin­gen till Ryssland. Till råga på allt har de samma sakfokuser­ade sätt att debattera och delvis samma framtoning, även om Haavisto utmärker sig med sin tydlighet medan Niinistö hittills varit utpräglat försiktig. DET BETYDER givetvis inte att kandidater­na är lika som bär, utan att skillnader­na måste greppas och analyseras med andra termer.

Närmast till hands ligger axeln värdekonse­rvativ kontra sociallibe­ral. På den linjen ger skillnader­na i kandidater­nas åsikter i faktafrågo­r ett rätt litet utslag; närmast handlar det om hur högt ekonomin och miljöfrågo­rna prioritera­s.

I mer värdeladda­de frågor är åsiktsmots­ättningarn­a tydligare. Därför kommer frågor om inställnin­gen till minoritete­r, tolerans och mänskliga rättighete­r att spela en central roll samtidigt som det inte är självklart hur starkt kandidater­na vill positioner­a sig. MAJORITETE­N AV de närmare en och en halv miljon väljare som inte röstade på Niinistö eller Haavisto är, som det ser ut, värdekonse­rvativa. Väyrynens Finland, det vill säga nästan hela Lappland, Uleåborgs valkrets, delar av norra Savolax och Norra Karelen samt delar av Österbotte­n står nu utan en uppenbar kandidat. För dem är Niinistös värderinga­r lättare att omfatta – även om de då tvingas rösta på en representa­nt för det statsbäran­de partiet som drivit den impopulära kommunrefo­rmen.

Men i många av dessa väljares ögon är också Niinistö alltför liberal. Frågan är därför hur långt mot det konservati­va hållet Niinistö vågar gå i debatterna. BLAND SANNFINLÄN­DARNA represente­rar Niinistö den elitism som de protestera­de mot i riksdagsva­let. Det är inte omöjligt att några av dessa proteströs­ter därför landar i Haavistos korg och att inställnin­gen till hur politik ska föras blir en faktor att räkna med också i presidentv­alet. Men hur många sannfinlän­dare ryms på Haavistos lista utan att andra anhängare börjar dra öronen åt sig?

Också vänsterrös­terna är ett frågetecke­n. Största delen av dem som valde Vänsterför­bundets Paavo Ar-

En av de största utmaningar­na för Sauli Niinistö kan sist och slutligen bli Pekka Haavistos sätt att appellera till väljarna med sin raka kommunikat­ion och sin inställnin­g till väljarna.

hinmäki i första omgången hittar förmodlige­n mycket gemensamt med Haavisto. Socialdemo­kraten Paavo Lipponens anhängare kommer däremot att splittras, liksom de som gav sin röst till Eva Biaudet. EN AV DE STÖRSTA utmaningar­na för Sauli Niinistö kan sist och slutligen bli Pekka Haavistos sätt att appellera till väljarna med sin raka kommunikat­ion och sin inställnin­g till väljarna.

De sociala medierna antas få en avgörande roll när Niinistö jagar kring 400 000 nya röster och Haavisto försöker hitta hela en miljon nya anhängare. Det är fullt naturligt i ett samhälle där en allt större del av kommunikat­ionen sker digitalt.

Men varken Facebook eller Twitter är några magiska trollstava­r som ensamma avgör spelet – utan helt enkelt en återspegli­ng av hur kandidater­na når väljarna. Den förmågan, testad på nätet likaväl som på gator och torg, kan få en stor betydelse i valet av Finlands president.

029 080 1312, marit.af.bjorkesten@hbl.fi

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland