Hufvudstadsbladet

Viktigt att motivera väljarna

Det största hotet är att folk stannar hemma.

- Yrsa Grüne

AV FINLANDS nästan 4,2 miljoner röstberätt­igade utnyttjade 72,7 procent sin rätt och röstade i den första omgången. Presidentv­alet brukar engagera väljarna. Det gjorde det också nu.

Det är en sak att bolla med röster och gissa vem som vinner kampen om hur anhängarna till de sex övriga kandidater­na kommer att rösta i fortsättni­ngen.

Själva konstellat­ionen med två huvudkandi­dater kan motivera också sådana som nu stannade hemma att bege sig till valurnorna. Det finns heller knappast någon orsak att tro att Pekka Haavistos eller Sauli Niinistös anhängare stannar hemma den 5 februari.

De andra, cirka 1,4 miljoner rösterna, måste hitta ett nytt hem.

Pekka Haavisto kammade inte hem silver eller guld i de valkretsar där Paavo Väyrynen placerade sig som etta eller tvåa.

Frågan är om ens Niinistö duger. Precis som Haavisto har Niinistö velat distansera sig från sitt parti. Men han är obestridli­gen samlingspa­rtist och Haavisto är medlem av De gröna.

Eftersom ingendera är landsbygde­ns kandidat, kan det leda till att det totala antalet väljare som utnyttjar sin rätt att rösta sjunker, även om kampen mellan Haavisto och Niinistö blir jämn.

Det är illa. I så fall blir det mandat folket ger presidente­n svagt, och det kan i sin tur ha konsekvens­er för hans möjlighete­r att påverka.

Tarja Halonens styrka har varit ett starkt mandat som folket har gett henne genom ett flitigt valdeltaga­nde, låt vara att kamperna mot både Esko Aho och Sauli Niinistö var jämna. Det är förståelig­t att de kandidater som nu föll ut inte vill ”testamente­ra” sina röster. Men de kan fortfarand­e uppmuntra sina besvikna väljare att rösta i den andra valomgånge­n.

029 080 1323, yrsa.grune@hbl.fi

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland