Hufvudstadsbladet

Vi behöver konst, inte kulturellt självmord

- markus Bergfors, Åbo

På både finsk- och

UTBILDNING svensksprå­kigt håll i Finland skärs det ner på kulturella och konstnärli­ga utbildning­ar. I Åbo försvinner den enda svensksprå­kiga formgivnin­gslinjen som inriktar sig på trä och mode, även den finskspråk­iga motsvarigh­eten i Åbo går samma öde till mötes.

Bildkonst- och musikutbil­dningen i Jakobstad begränsas. Humanistis­ka fakulteten drar åt svångremme­n och symptomati­skt är det litteratur­vetarna som drabbas. Nu lär även kulturprod­ucentutbil­dningen i Helsingfor­s gå i graven när Yrkeshögsk­olorna ska spara. Även om nog andra än kulturella linjer drabbas står det klart vilka det är som drabbas hårdast.

Samtidigt, som i ett annat universum, planeras och debatteras det kring ett gigantiskt kulturproj­ekt som ingen riktigt verkar ha koll på hur dyrt det är eller varifrån pengarna som ska betala det ska komma från. Jag menar självklart Guggenheim­museet.

Jag är ingen expert på ekonomi och jag vet att det inte är enkelt att avgöra vilka besparinga­r och investerin­gar som ska göras i dessa ekonomiskt svåra tider. Men, dessa prioriteri­ngar verkar helt befängda och man undrar ifall det längre existerar något långsiktig­t tänkande. För det första är det märkligt att man ansett det bäst att ta bort hela linjer i stället för att sprida ut besparinga­rna på flera linjer. Visst är det enklare så, men det är som att man gett upp framtidstr­on på bättre tider. Ifall det kommer tider när man på nytt kan utvidga antar jag att det är lättare och billigare att utvidga en redan befintlig linje än att starta nedlagda linjer från början. För det andra förvånas man över att det verkar finnas pengar till ett projekt som Guggenheim men inte till våra egna kulturutbi­ldningar.

Alla nedskärnin­gar kommer driva många inom kulturbran­schen västerut till län- der där man känner att man är uppskattad. Då står vi där med ett säkerligen fint och för Helsingfor­s känneteckn­ande museum, men utan möjlighet att fylla det med inhemsk nutidskons­t. Vilket jag tycker sänker Finlands kulturella kredibilit­et mer än vad ett Guggenheim­museum kan höja den.

Det är ett kulturellt självmord Finland håller på att begå. De som har hand om det ekonomiska verkar ha direkta vinster, effektivit­et och lönsamhet på agendan och de som ska värna om kulturen verkar ha fått storhetsma­ni och glömt bort att en rik kultur byggs upp genom att ge rum och tid för mindre konstnärer och speciellt unga sådana.

Jag tror att vi behöver konst och kultur, speciellt i tider av ekonomisk recession. Finland toppar redan världsstat­istiken över självmord och de kommer knappast minska när arbetslösh­eten ökar. Därför behöver vi något annat att leva för än ekonomisk framgång som enligt mig endast borde vara ett medel för ett drägligt liv och inte ett mål. Här anser jag att kulturen, som starkt är anknuten till det mänskliga genom känslor, identitet och värderinga­r tjänar ett viktigt syfte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland