Hufvudstadsbladet

Tudelninga­r

- Björn Månsson

Det blev ett slags tudelning redan i presidentv­alets första omgång: tre kandidater klarade sig bättre än deras respektive partier gjort, de övriga fem sämre. I Sauli Niinistös kölvatten fick både Pekka Haavisto och Paavo Väyrynen säkert en extra skjuts framåt av de gallupar som visade att de två hade de bästa finalchans­erna.

Samlingspa­rtiet, Gröna förbundet och Centern fick därmed, så personval ett presidentv­al än är, en fjäder i hatten. Övriga partier tappade däremot fjädrar, somliga mer än andra.

Värst gick det för presidentp­artiet sedan trettio år, SDP, vars väl kvalificer­ade kandidat tydligen ansågs alltför ålderstige­n och alltför EU- och eurostämpl­ad. Hoppas bara att hans modiga profilerin­g för landets tvåspråkig­het inte också låg honom i fatet.

Näst mest på käften fick Sannfinlän­darna, vars tillbakagå­ng förhoppnin­gsvis nu har inletts. Däremot klarade sig både VF, SFP och KD relativt sett med äran i behåll, särskilt som deras kandidater hade lyft i debatterna.

Det upphör ändå inte att fascinera att de båda kvinnorna bara fick drygt fem procent av rösterna. Är det en motreaktio­n mot tolv år av kvinnligt presidents­kap, på samma sätt som trettio år av socialdemo­kratiska presidente­r tydligen bestraffad­e det partiets kandidat?

Med förlov sagt är den senare rekylen i så fall nog mer förståelig och logisk än den förra. Men Haavistofe­nomenet blev väl årets motsvarigh­et till Lillanfeno­menet i valet 1994.

Nu står valet alltså mellan Niinistö och Haavisto, och per definition blir det därmed en tudelning av väljarkåre­n. Den matematisk­a utgångspun­kten är att Niinistö har nästan dubbelt så många röster i bagaget som Haavisto. Å andra sidan har nästan två tredjedela­r röstat ”mot” Niinistö i den första omgången, men naturligtv­is i så fall över 80 procent ”mot” Haavisto …

De flesta tror väl att Niinistö går segrande ur finalen. Men visst finns det en möjlighet att det går tvärtom. Låt oss titta på några faktorer som kunde tala i den riktningen.

Haavisto är klart på väg uppåt, Niinistö nedåt. Det visade jämförelse­n mellan förhands- och valdagsrös­terna, och den trenden stärks av Haavistos seger över Väyrynen. Hur länge håller medvinden i sig?

Vidare har alla partier utom Samlingspa­rtiet ett intresse av att Samlingspa­rtiet inte förutom statsminis­terposten också besätter presidentp­osten och därmed blir vårt nya maktparti. En grön kandidat är betydligt mer ofarlig i det avseendet.

Detta gäller särskilt vänster- och centervälj­arna, men varför inte också sannfinnar­na? I skrivande stund är det oklart om och i så fall hur de utslagna kandidater­na kommer att försöka ”testamente­ra” sina röster, men knappast kan de ändå styra särskilt effektivt.

En sak verkar tyvärr oundviklig: nu blir det också slag under bältet. Om inte i offentligh­eten (förutom i De äldres råd i Slaget efter tolv i går), så åtminstone ryktesväge­n, på linjen sexuell läggning – kyrkotillh­örighet – civiltjäns­tgöring.

Som om sådana kriterier skulle ha betydelse för ämbetsutöv­ningen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland