Hufvudstadsbladet

Långt mer värdefullt

- GUGGENHEIM Leif Blomqvist, Ambassadör Helsingfor­s

I fråga om krigiska förvecklin­gar och fredlig handel torde Östersjön vara det av världens hav som historiskt sett uppvisar den största aktivitete­n. Det här framgår med all tydlighet av de otaliga vrak av krigs- och handelsfar­tyg som vilar på Östersjöns botten.

Det för femtio år sedan bärgade krigsskepp­et Wasa i sitt museum i Stockholm har blivit en enorm succé som ger den egna befolkning­en en sällsynt konkret insikt i den egna historien och som drar till sig turister från hela världen. Om man i Finland valde att bärga handelsfar­tyget Vrouw Maria, som ligger väl bevarat söder om Jurmo, kunde man i Finland skapa en parhäst till örlogsfart­yget Wasa men med betoning på fredlig vandel. Fartyget innehål- ler mångsidiga fakta om livet på 1700-hundratale­t och om den livliga handeln på Östersjöns vattenväga­r. Wasa-skeppet och Vrouw Maria skulle kompletter­a varandra och beskriva gångna tiders verklighet både i krig och i fred. Tillsamman­s skulle de skapa nya nätverk inom turism och marinhisto­risk forskning.

Som nationellt projekt vore ett Vrouw Maria-museum en långt mera värdefullt satsning än ytterligar­e ett konstmuseu­m med tunt konstutbud, osäkert publikunde­rlag och stora krav på (obefintlig) offentlig finansieri­ng. Vad Vrouw Maria beträffar kan man på goda grunder anta att näringsliv­et och privata donatorer villigt skulle delta i finansieri­ngen av ett projekt som syftar till att levandegör­a handel, industri och sjöfart under gångna tider.

Til syvende og sidst – behövs det som motvikt till den kräft- gång som nu sker ute i Europa – mera nordisk samgång av det konkreta slaget. Om Vrouw Maria går i land påminner hon om att havet förenar länder och folk, nu som på 1700-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland