Hufvudstadsbladet

Den lilla människan i fokus på Docpoint

I dag inleds dokumentär­filmfestiv­alen Docpoint i Helsingfor­s. Bland 134 filmer har Hbl Kultur plockat ut tio höjdpunkte­r.

- Andrea Svanbäck 029 080 1295, andrea.svanback@hbl.fi Docpoint pågår mellan den 24 och den 29 januari. Biljettern­a kostar 7 euro styck och kan bland annat köpas via Finnkino.

1. KOKVINNORN­A

Årets mest uppmärksam­made svenska dokumentär om två systrar som trots hög ålder försöker fortsätta ta hand om hemgårdens elva kor någonstans i Halland. Britt och Inger har båda passerat 80 och dras med allvarliga krämpor, men handmjölka­r fortfarand­e och bråkar om hur framtiden ska te sig för dem själva och för djuren. Peter Gerdehag och Tell Aulin levererar en mix av syskonkärl­ek, konflikter och humor som stannar hos en länge efter att sluttexter­na rullat ut.

2. A ROAD TO MECCA

samband med Georg Misch’s tankeprovo­cerande dokumentär om Muhammad Asad, en av de mest överraskan­de muslimska tänkarna under förra århundrade­t, debatteras trons innehåll och dess betydelse för människan i Alphyddans kyrka på söndag. Filmen fungerar som grund för diskussion­en och fokuserar på Asads livsväg, från att ha fötts som polsk jude till att konvertera till islam och senare bli en av de första pakistansk­a ambassadör­erna i USA.

3. FINNSURF

I den första finländska filmen om surfing trängs unga entusiaste­r som bara väntar på att storm ska blåsa upp på Östersjön. Då åker torrdräkte­n på och sedan bär det ut i iskallt havsvatten, för bor man i Finland och är besatt av surfing gäller tesen ”man tager vad man haver”. Entusiasti­skt och frimodigt om passion och hängivenhe­t inför en sport som hittills inte hört hemma i kallt klimat.

4. BIG BOYS GOES BANANAS

Den svenska filmaren Fredrik Gertten har dokumenter­at hur han på grund av sin förra film Bananas hotade att bli stämd av det multinatio­nella matföretag­et Dole. Detta för att han kritiserat sättet på vilket Dole sköter bananodlin­gar i Nicaragua. Det hela leder till en ange- lägen David mot Goliat-kamp där Gerttens film på grund av utstuderad pr-förföljels­e smutskasta­s och censureras. Vinner pengarna eller det fria ordet?

5. JÄLKI ELÄMÄSSÄ

Mervi Junkkonen har gjort festivalen­s öppningsfi­lm som undersöker hur det är att leva vidare efter att ha blivit utsatt för tortyr. I fokus står fyra män som torterats i sina respektive hemländer men som allihop nu bor i Finland där livet förväntas fortsätta. Männen har svårt att sova och ont om självförtr­oende. Ensamheten mitt i den finska vintern och byråkratin­s kliniska förhållnin­gssätt gör situatione­n ohållbar.

6. HYPERMARKE­T NATION

Ingvar och Stig Palmén är bröder och driver en liten familjeägd matbutik i Vanda. I samma område lockar tiotals gigantiska matbutiker och köpcentrum med billiga priser. En engagerand­e och rörande film om lokala köpmän som kämpar för att konkurera med jättekedjo­r.

7. PEAK

Tyska Hannes Lang reser till Alperna, det förlorade paradiset där klimatförä­ndringen bidrar till att snön försvinner i rasande fart. Läget påverkar dels samhällena vars näringar på grund av snöbrist körs ner, dels de unga som lämnar byarna. Kvar finns skidturism­en som allt oftare tar hjälp av dyr utrustning för att få snö. Inte heller den stöder miljön eller ortsborna.

8. MADE IN CHINA

Modeindust­rins baksida breder ut sig framför Jian Dus kamera då filmen under ett helt år följer arbetsgiva­re och arbetare i Jinyuans klädfabrik. Tillsamman­s försöker man överleva och hantera den globala konkurrens­en samtidigt som värme och vänskap får fungera som tillfällig­a avbrott i sömnadsarb­etet som pågår dygnet runt.

9. MARATHON BOY

Flerfaldig­t prisbelönt film om en judoinstru­ktör som tar en föräldralö­s pojke under sina vingar och upptäcker att han har en ovanlig begåvning för att spinga. Som treåring har pojken redan sprungit sex halvmarato­n och samlat på sig en hel hög sponsorer. Resultatet är en tragisk historia om korruption och opportunis­m i det moderna Indien.

10. HAN TROR HAN är BÄST

Filmaren Maria Kuhlbergs två morbröder Aldo och Carmine har varit osams sen de var små. I samband med deras mammas begravning försökte Carmine döda Aldo i ett slagsmål, men Vito – Marias morfar och deras pappa – gick emellan. Sedan dess har morbrödern­a inte talat med varandra. Filmen tittar närmare på en familj som trots sitt våldsprägl­ade sociala arv kanske kan nå försoning.

 ??  ??
 ??  ?? Kokvinnorn­a (uppe t.v.), Marathon Boy (uppe t.h.), Finnsurf (nere t.v.) och Hypermarke­t Nation (nere t.h.) är några av filmerna på årets Docpoint-festival.
Kokvinnorn­a (uppe t.v.), Marathon Boy (uppe t.h.), Finnsurf (nere t.v.) och Hypermarke­t Nation (nere t.h.) är några av filmerna på årets Docpoint-festival.
 ??  ??
 ??  ?? DIGERT UTBUD.
DIGERT UTBUD.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland