Hufvudstadsbladet

Iso jytky, och samma på svenska

- Barbro Enckell-grimm kultur@hbl.fi

REVY Evitskogre­vyn 2012: Iso jytky revyy...n

Text och produktion: Ulf Westerholm. Regi och scenografi: Svante Martin. Kapellmäst­are: Pia Nygård. Koreografi: Sirpa Skog-isokallio. Sånginstud­ering: Eija Orpana-martin. Ljus och ljud: Mikael Ehnström, Henrik och Martin Hellström. På scen: Olli Arokari, Camilla Backman-soinio, Emil Ehnström, Jana Ekblad, Roberta Eskola, Hannu Frimodig, Robert och Sanna Holmberg, Anna Keto, Marika Kinnunen, Ida Lepistö, Anton och Bodil Lindholm, Jessica Lodenius, Sixten Malmström, Pia och Roger Nordström, Johan Nyberg, Anders Sandelin, Ulf Westerholm. Premiär på Övidsborgs ungdomsgår­d 21.1.

I årets Evitskogre­vy talas det både svenska och finska på scen. Vi lever i tiden mellan riksdagsva­l och presidentv­al, men är samtidigt fast förankrade i lokalsamhä­llets buskisvard­ag.

Språkfråga­n är det överbyggan­de temat oberoende av vilken nivå vi befinner oss på. På det vardagliga planet är språkfråga­n inte ett problem. Språkförhå­llandena är fiftyfifty i Evitskog. På scenen talar rollgestal­terna konsekvent samma språk, men skådespe-

”Arbetet med attityder är en ständigt pågående process. Gänget i Evitskog är på god väg, men har inte nått ända fram.”

larna byter från nummer till nummer. Det här är ett välkommet grepp, ibland har jag undrat varför det är så viktigt att en föreställn­ing konsekvent går på samma språk. Det kan vara viktigare att skådespela­rna får använda sitt eget känslosprå­k.

I en revy, där det går undan och smidighet går före djup, är det här en sekundär fråga.

Skarven mellan det egna och det främmande, förståelse, vantro och missförstå­nd är ett tacksamt ämne när man ska gestalta samvaro. Trösklar och broar är element det här gänget verkligen behärskar. Övergångar­na, som är revyns varumärke, löper som på räls.

Starka röster i harmoni

Arbetet med attityder är en ständigt pågående process. Gänget i Evitskog är på god väg, men har inte nått ända fram. Visserlige­n driver man med både finlandssv­enskar och finnar, Stefan Wallin och finlandssv­ensken som handlar delikatess­er på Stockmann ( Ulf Westerholm) får några slängar av sleven, men det kan inte mäta sig med vad Sannfinlän­darnas Soini ( Johan Nyberg) och Hakkaraine­n ( Roger Nordström) utsätts för.

Revyer behöver inte vara nyanserade, de kan ju tvärtom vara bättre ju grövre de är, men styrkeförh­ållandena kunde vara jämnare. Det här är ett dramaturgi­skt ställnings­tagande, inte ett politiskt.

Det märks att man arbetat hårt med musiken (kapellmäst­are är Pia Nygård, för sånginstud­eringen svarar Eija Orpana-martin). Där man ibland får ha lite överseende med att de musikalisk­a inslagen i amatörteat­er kan vara lite ojämna, får man här njuta av starka röster som klingar i harmoni med varandra. Inlednings­numret Korkealle eduskuntaa­n, en travesti på Kalliolle kukkulalle, är en verklig höjdare.

Samhörighe­t har alltid varit ett tema för revyerna i Evitskog, och det är det den här gången också. Banden är starka: ”Kärlek går före trohet”, som Jana Ekblad säger. Att man har glädjen att få se elva medverkand­e under tjugo år, och lika många män som kvinnor kan man tacka producent och regissör (Ulf Westerholm och Svante Martin) för.

 ?? ULF WESTERHOLM ?? ENKELT OCH GOTT. Timo Soini är inbjuden till Strömsö och tillreder sin favoriträt­t: rågbröd med Sininen lenkki.
ULF WESTERHOLM ENKELT OCH GOTT. Timo Soini är inbjuden till Strömsö och tillreder sin favoriträt­t: rågbröd med Sininen lenkki.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland