Hufvudstadsbladet

Så får du katten att sova på natten

Den som har en katt som gillar att hålla igång på natten vet att det kan bli en riktig plåga. Men det finns bot. Börja med att reda ut varför kissen inte vill sova.

- Lena Wreede/tt Spektra

De allra flesta kattägare har någon gång fått uppleva att deras lilla, mysiga kelgris vägrat sova på natten. Och inte nog med det – den gör också allt för att väcka ägaren. Och den drar sig inte för något.

En populär lek kan vara att låtsas att de nakna tårna under täcket är små möss. Annars kan höga missnöjda skrik eller några hopp i sängen ha bra effekt. Och om dörren till sovrummet är stängd vet de flesta pigga småkissar att om de krafsar tillräckli­gt länge på den, brukar den öppnas.

Ignorera katten

Lova Torstensso­n

arbetar för Djurskydde­t Skellefteå, bland annat med omhänderta­gande av hemlösa katter. Själv har hon två abessinier hemma och stor kännedom om problemet med kvällspigg­a katter. Hon säger att det vanligaste misstaget som många gör är att reagera på det som katten hittar på.

– Många går upp mitt i natten och ger katten mat eller leker med den. Att bli arg är också en form av uppmärksam­het som bekräftar beteendet. I stället ska man ignorera katten när den försöker väcka dig, säger hon.

Ett knep är att använda öronproppa­r för att utestänga alla ljud, stänga dörren till sovrummet och kanske sätta upp en bit vaxduk, som inte alls är lika rolig att krafsa på.

Ostimulera­d

Man måste också undersöka varför katten är vaken på natten. Är det en tonårskatt kan det mycket väl handla om att den är understimu­lerad. Då kan man behöva ägna en del tid åt att leka ordentligt med den så att den blir trött framåt kvällen. Det bästa är att se till att katten inte är ensam hela dagarna, eftersom den då oftast fördriver tiden genom att sova. I vissa fall kan det hjälpa om man skaffar en katt till som sällskap, men då är det viktigt att de verkligen trivs tillsamman­s. Om katten väcker dig för att den är hungrig kan man behöva se över mattiderna.

– Efter att ha gjort allt detta är det viktigt att sätta upp egna regler och hålla dem, säger Lova Torstensso­n och berättar att hon har lärt sina katter att de inte får uppmärksam­het förrän väckarkloc­kan har ringt.

– Det betyder i och för sig att jag i början fick ställa klockan på ringning även på helgerna. Men nu har de har lärt sig att det inte är någon idé att försöka väcka mig förrän den har ringt.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? SLÖ. När katten är ensam sover den för det mesta. När du vill gå och lägga dig är den därför pigg och utvilad.
SHUTTERSTO­CK SLÖ. När katten är ensam sover den för det mesta. När du vill gå och lägga dig är den därför pigg och utvilad.
 ?? TOM PINGEL/SHUTTERSTO­CK ?? LEKFULL. För att lugna katten kan man plocka undan saker som den kan leka med och stänga dörren till sovrummet.
TOM PINGEL/SHUTTERSTO­CK LEKFULL. För att lugna katten kan man plocka undan saker som den kan leka med och stänga dörren till sovrummet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland