Hufvudstadsbladet

Besvär och bekymmer

- Christine

Ibland är det fredagen den 13 fast det skulle vara måndagen den 16. Ibland är det fredagen den 13 i flera dagar, veckor, rentav månader.

Det började med att jag lät mig luras att skaffa ny mobiltelef­on. Visserlige­n var den gamla halvt obrukbar, men jag ville bara ha den reparerad, och hade dessutom svurit på att aldrig mer skaffa en sådan som inte har rediga knappar. Nå nu blev det en ny peta-påskärmen igen i alla fall. Elegant och liten och många timmar att prata och nästan obegränsat internet.

Nu är det bara det att underverke­t har så pyttesmått allting, att jag med mina fingrar inte kan skriva ett enkelt textmeddel­ande. Utan specialpin­ne. Speciellt inte med specialpin­ne. För den är nästan lika grov som mitt finger, men ännu svårare att använda. För den måste tryckas precis rakt mot ”tangenten”. Som ju är pyttepytte­liten.

Det här var i december. Stötvis har jag försökt lära mig stå ut med den, men återgått till min halvtrasig­a gamla, efter stötarna. Baksidan av underverke­t är tyvärr näst intill omöjligt att få upp. Inte ens killen på märkesfirm­an lyckades utan hjälp. Så att byta simkort mellan apparatern­a är ett företag.

Före jul pajade också lampan på toaletten. Ett ljusrör, inte så bara att skaffa nytt. Man skall mäta längden först. Jag kommer aldrig ihåg att mäta. Bilnyckeln försvann. Den som man kan leka Gud med, som dottern i tiden sade. Det vill säga öppna bildörren på avstånd. Nu lever jag ogudaktigt med reservnyck­eln.

Sen slutade tvättmaski­nen fungera. Eller visst, den tvättar och tvättar, den slutar bara aldrig. Den byter inte till ”skölj”, utan när den kommit till slutet av minuterna den är bestämd att hålla på (hela programmet, inklusive skölj), så hoppar den några minuter tillbaka så att den alltid har några minuter kvar att tvätta. Och tvätta.

För en vecka sedan råkade jag igen ha en knyck av nytelefona­nvändning. Märkte då att när det är kallt går underverke­t inte alls att använda med fingertryc­k. Inte med specialpin­ne heller, om användaren är nervös och stressad och har lite bråttom ute i kylan och bilen ligger i snön djupt i diket och man själv just med möda lyckats ta sig ut och upp på den hala vägen.

Måtte fredagen den 13 snart vara slut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland