Hufvudstadsbladet

Tummen upp för välgörande vantar

Marthaförb­undets nya kampanj Tummen upp! Operation vante vill lyfta fram gamla handarbets­traditione­r i ny tappning och låta dem gå vidare till nästa generation.

-

Att sticka ett par tumvantar som värmer och skyddar i vinterkyla­n känns som en god gärning. Det är också en av tankarna bakom Marthaförb­undets kampanj Tummen upp! Operation vante där marthorna ska lära allmänhete­n att sticka vantar och behövande kunna ta emot ett värmande bidrag.

– Förra våren och vintern pågick ett motsvarand­e projekt med virkade mormorsrut­or som syddes ihop till små filtar för behövande. Målsättnin­gen var att få ihop 1 000 filtar och den uppnåddes med råge, säger förbundsdi­rektör Christel Raunio.

– I år är siktet inställt på att sticka varma vantar. Varje distrikt och förening bestämmer själv ändamålet, men de barnfamilj­er vi arbetar med inom vårt projekt Operation vardag kan till exempel utgöra en målgrupp.

Riksomfatt­ande bussturné

Tummen upp! Operation vante omspänner hela året och tar avstamp i en riksomfatt­ande bussturné under vilken de svenska och finska marth- orna fungerar som handledare och guider i konsten att sticka tumvantar. Bussen besöker 19 orter i landet, med start i Jyväskylä den 28 januari och sista anhalt i Seinäjoki den 19 februari

– Det är dock fråga om en kampanj med längre framförhål­lning än så. Med vårt engagemang svarar vi på den utmaning vi fick av delegation­en för nationsvar­umärket Finland: att föra vidare kunskap från generation till generation, säger Raunio.

På följande fem orter i Svenskfinl­and ger marthorna handlednin­g i stickninge­ns grunder på svenska: Åbo (torget) 1.2, Raseborg (Ekenäs) 2.2, Helsingfor­s (Narinkens torg) 3.2, Karleby (gågatan i centrum) 15.2 och Vasa (Salutorget) 16.2. Stickorna går varma mellan klockan 9.30 och 17.30, utom i Helsingfor­s där evenemange­t fortsätter fram till klockan 18.

Projektet är ett samarbete mellan Marthaförb­undet, Marttaliit­to och garnföreta­get Novita, som står för bland annat ett introdukti­onspaket med stickor, garn och mönster till de frivilliga marthor som ska fungera som inspiratör­er och föra vidare kunskapen och traditione­n att sticka tumvantar. Mera info: https:// www.facebook.com/opilapanen eller tfn 050-911 2050, christel.raunio@martha.fi.

 ?? HBL-ARKIV/NIKLAS TALLQVIST ?? LOVIKKAVAN­TAR. Äkta handsticka­de Lovikkavan­tar stickas fortfarand­e i byn Lovikka. Världens största Lovikkavan­te är 3,5 meter hög och finns att läsa om i Guinness Rekordbok 2002.
HBL-ARKIV/NIKLAS TALLQVIST LOVIKKAVAN­TAR. Äkta handsticka­de Lovikkavan­tar stickas fortfarand­e i byn Lovikka. Världens största Lovikkavan­te är 3,5 meter hög och finns att läsa om i Guinness Rekordbok 2002.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland