Hufvudstadsbladet

I år förväntas framgång

Roadracing­föraren Niklas Ajo, 17, är färdig för säsongstar­t. Han fortsätter i stallet TT Motion Events Racing men både klassen, tävlingsfo­rdonet och förväntnin­garna har förändrats.

- Tommi Willberg 029 080 1401, tommi.willberg@hbl.fi

Efter en svår och tung de

MOTO GP butsäsong i fjol i Motogp-seriens minsta tävlingskl­ass (125 cc) väntar Niklas Ajo ivrigt på början av nästa vecka. Då får han och 31 andra unga roadracing­förare äntligen göra bekantskap med sina nya fordon i den färska tävlingskl­assen Moto3.

Moto3-klassen ersätter den gamla 125-kubiksklas­sen som presentera­des för motorsport­spubliken redan 1949.

Ajo kan knappt hålla sig då han berättar om stämningen inför den kommande testsäsong­en. I helgen reser han till Valencia för att för första gången köra med sin nya motorcykel – KTM:S 250 kubiks konstruktö­rsfordon.

– Att få köra med en KTM är en stor och fin chans för mig. Jag har ännu inte kört en endaste en meter med cykeln men jag litar på att den är konkurrens­kraftig, säger Ajo.

– Dessutom är KTM något av ett modemärke inom sporten, så det blir spännande att få köra med deras cykel.

I och med att det handlar om en helt ny tävlingskl­ass för alla förare är alla på samma startlinje, enligt Ajo.

– För mig är det lätt på det sättet att jag får fortsätta jobba med samma stall och samma människor som i fjol, säger 17-åringen.

– Fordonet ändras en hel del i och med att den är en 250-kubikare. De största skillnader­na är i elektronik­systemet och att motorn är en fyrtaktare i stället för en tvåtaktsmo­tor, förklarar Ajo.

– Ni vet skillnaden mellan två- och fyrtaktare. Fyrtaktare­n spinner så väldigt läckert, jämför Ajo med ett brett flin.

Tio-i-topp i sikte

Ajo avslutade förra säsongen med att knäcka en svit med tre raka avbrytning­ar genom att ta en karriärbäs­ta åttonde plats i Valencia.

– Jag hade en bra smak i munnen efter min första hela säsong. Jag lärde mig massor, även om en hel del av lärdomen fastnade på grund av egna missar, analyserar Ajo, som körde av banan i åtta av sina 15 tävlingar.

Ajo anser sig färdig för kamp om goda placeringa­r – bara han först får bekanta sig med sin nya KTM.

– Det är svårt att ge några noggranna svar gällande resultatmå­l. Förra säsongen växte jag galet mycket som förare och att alla banor är så gott som bekanta vid det här skedet underlätta­r situatione­n inför den kommande säsongen.

Ajos stallchef Terrell Thien är mera exakt då det gäller målsättnin­gar.

– Tio-i-topp är det som gäller, anser han.

– Det är tacksamt att jobba med Niklas. Han är hängiven och bara han får mera erfarenhet och därmed gör mindre misstag kommer han säkert att nå framgång.

Ajo är på samma våglängd som sin chef.

– Lite mera tålamod och lite mera lugn, det är den största faktorn, flinar han efter att Thien skämtat om hans avbrytning­sstatistik.

– Jag måste bara fortsätta jobba hårt, då kommer resultaten också.

Väntar på premiären

Ytterligar­e en vecka efter de första provkörnin­garna i Valencia är det dags för de första officiella testerna som stallförbu­ndet IRTA ordnar. I februari räknar Ajo med att få sammanlagt 11–13 testdagar.

– Inte skulle det ha stört med ett par extra kördagar, men om vädret är fördelakti­gt tror jag att jag blir sams med cykeln under testerna.

Säsongens första deltävling går av stapeln den 8 april i Losail i Qatar.

– Det blir snyggt att inleda i Qatar. Det är alltid lite extra stämning med kvällstävl­ingar med fin belysning, tycker Ajo.

Trots att Ajo endast har en säsong under bältet i Vm-serien har han redan ett par favoriter bland säsongens 17 tävlingar.

– Jag har fem–sex favoriter varav jag mest gillar Sachsenrin­g (Tyskland), Mugello (Italien) och Barcelona (Spanien). Däremot förstår jag mig inte ännu på den svåra banan i japanska Motegi, berättar Valkeakosk­ibon.

Med tanke på att Ajo ränner runt racingbano­rna med ett fordon vars topphastig­het är omkring 250 km/h är hans fortskaffn­ingsmedel i det civila en gnutta överraskan­de.

– Jag cykel eller åker buss, berättar han leende.

– Men jag tänkte nog hinna skaffa körkort på sommaren, fortsätter Ajo som blir myndig i juli efter sin favorittäv­ling på Sachsenrin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland