Hufvudstadsbladet

Déjà vu all over again

New York Giants dramatiska seger över New England Patriots i Super Bowl 2008 är redan en av den amerikansk­a idrottens stora klassiker. Fyra år senare är finalparet det samma.

- SUPERBOWL Christoffe­r Herberts 029 080 1328, christoffe­r.herberts@hbl.fi

”This is like déjà vu all over again.”

Det kända citatet som fått illustrera att idrottsstj­ärnor inte alltid är de vassaste knivarna i lådan tillskrivs New York Yankees basebolleg­endar Yogi Berra.

Just nu passar andemening­en i citatet i allra högsta grad in på ett annat av stadens stora lag, Nfl-klubben Giants.

I januari 2008 tog sig Giants till Super Bowl mot New England efter förlängnin­gsseger på bortaplan i konferensf­inalen med ett field goal. I januari 2012 tog sig Giants till Super Bowl mot New England efter förlängnin­gsseger på bortaplan i kon- ferensfina­len med ett field goal. Déjà vu.

– Det är som om allting som hände då nu händer igen. Jag måste fråga mig om det här faktiskt händer på nytt, sade Giants försvarare Osi Umenyiora, en av 17 spelare i truppen som är kvar sedan senast det begav sig.

– Jag vet inte vad det är som pågår just nu. Ingen aning. Jag pratar, men jag har ingen aning om vad som pågår. Det är skrämmande. Men jag tror att det sjunker in mot slutet av veckan. Det här är helt galet, sade en omtumlad Umenyiora genast efter segern med 20–17 över San Francisco 49ers.

Två veckor av uppladdnin­g väntar nu inför den stora finalen i Indianapol­is söndagen den 5 februari. Vilket ger amerikansk tv chansen att oändligt många gånger visa de avgörande händelsern­a från 2008 års final. Patriots hade vunnit 18 raka matcher inför Super Bowl och var storfavori­t att spela hem titeln och bli det första laget som med det nuvarande spelsystem­et gått obesegrade genom en hel säsong. Ännu i slutminute­n ledde också dominanten från New England, men efter ett par osannolika spelsekven­ser blev det Giants som vann med 17–14.

– Jag vet att Tom Brady och coach Belichick verkligen kommer att vara ute efter revansch, konstatera­r Umenyiora.

Nyckelpers­onerna i bägge lagen är kvar. Tränaren Tom Coughlin och quarterbac­ken Eli Manning på Giantssida­n mot Bill Belichick och Brady hos Patriots. Och också nu är det Patriots som får ta på sig favoritrol­len, men den här gången med knapp marginal.

Brady var inte på topp när New England tog sig till finalen genom att slå Baltimore Ravens med 23– 20, men direkt efter matchen lovade han att spela bättre i Super Bowl. En Bradyseger då skulle vara hans 17:e i en playoffmat­ch, nytt rekord.

– Det finns ingen quarterbac­k jag hellre skulle ha än Tom Brady. Han är den bästa. Han har gjort så mycket för oss på så många nivåer. Jag har verkligen tur att han är vår quarterbac­k, hyllade Belichick efter att New England nått Super Bowl för femte gången på elva säsonger.

Att årets Super Bowl handlar om en ny duell mellan New York och Boston gör inte upplägget sämre. Yankees mot Red Sox, Knicks mot Celtics, Rangers mot Bruins ... få rivalitete­r inom amerikansk sport är lika heta som de mellan lagen från städerna som finns 300 kilometer från varandra från östkusten. Nu väntar ett par veckor av välbekant gnabb. All over again.

 ??  ??
 ?? EPA ?? FAVORIT I REPRIS. New England Patriots och Tom Brady får försöka ta revansch mot Eli Manning och New York Giants för den redan legendaris­ka förlusten i Super Bowl för fyra år sedan.
EPA FAVORIT I REPRIS. New England Patriots och Tom Brady får försöka ta revansch mot Eli Manning och New York Giants för den redan legendaris­ka förlusten i Super Bowl för fyra år sedan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland