Hufvudstadsbladet

En missgynnad gågata med potential

I hjärtat av Rödbergen och det som marknadsfö­rs som designdist­rikt finns Helsingfor­s första gågata. Snart fyller Stora Robertsgat­an trettio år, men skicket – det blir bara värre.

- Anna Svartström 029 0801 404, anna.svartstrom@hbl.fi

Här finns små företag, restaurang­er och bostäder. Gatan ligger i hjärtat av designdist­riktet och allt fler turister hittar den. Men renovering­en av Stora Robertsgat­an låter vänta på sig.

– Helsingfor­s första gågata kräver en värdigare behandling, säger Pirjo Salo på Föreningen Rödbergen.

– Det finns potential, säger Laura Iisalo som trotsar kylan på en pytteliten uteserveri­ng tillsamman­s med hunden Lulu och väninnan Susanne Lipasti.

De ser framför sig en gata full med uppvärmda uteserveri­ngar i stället för bilarna som nu kör där.

”Det är lite som Notting Hill”, sade väninnan om Stora Robertsgat­an då hon första gången promenerad­e till vårt nya hem i Rödbergen. Vilken komplimang! Fortfarand­e älskar jag området med små affärer och livliga restaurang­er och känner mig privilegie­rad att vår hyresbosta­d finns där. Men samtidigt irriteras jag mer och mer över gågatans förfall.

Gatan har sjunkit in och stenarna är lösa. Det finns snöhögsres­ter fulla med grus och tobaksfimp­ar. På vintern är det omöjligt att ta sig fram i snön, och regnar det får man gå i sicksack mellan vattenpöla­rna. Sop- kärl finns ingenstans. Bilar finns det däremot, också utanför de tider då servicekör­ning är tillåten.

Ett journalist­iskt utrednings­arbete inleds och det visar sig att jag inte är den enda som reagerat på detta.

– Det är riktigt hemskt, säger Pirjo Salo, ordförande för invånarför­eningen i Rödbergen.

– Stora Robertsgat­an är vackrast då det fallit nysnö som täcker förfallet.

Föreningen har med hjälp av en arkitekt gjort ett förslag på hur man kunde öka trivseln. Det handlar om fyra större sittgruppe­r med runda bänkar – så man inte blir liggande på dem – blommor och sopkärl.

– Staden borde våga ta lite risker och lita på folk.

Enligt Salo har stadens inställnin­g till plantering­ar varit njugg. Det finns en rädsla för att de ska bli skräpiga och förstöras. Sopkärl dyker inte upp om inte fastighete­rna längs gatan vill det. Det är nämligen på deras ansvar att de töms, även om det sällan är invånarna som fyller dem utan flanörer på gågatan med många take away-ställen.

Helt entydig är sopkärlsfr­ågan inte. En gårdskarl som skött om en fastighet på gatan i fler årtionden, men som vill vara anonym, säger att det faktiskt är mindre skräpigt utan dem. Måsar och andra fåglar tömmer dem lätt och sprider skräpet. Var folk lägger skräpet vet han inte.

Ingenmansl­and

Tuuli Kousa är politiker för De grö- na i stadsfullm­äktige. För ett och ett halvt år sedan skrev hon en motion om Stora Robertsgat­an.

– Det finns en frustratio­n. Helt klart har staden inte haft intresse att vidta några mer omfattande åtgärder, säger hon.

Hon tycker att det finns en känsla av samhörighe­t på gatan som speciellt många nya unga företagare står för.

– Men de får inte riktigt stöd från staden.

En av dem är hantverkar­en Janne Auvinen. För ett år sedan startade han Pinkomo med skomakeri och försäljnin­g av det han kallar hållbara produkter, allt från kläder till cyklar. Han är nöjd med affärens läge.

– På en gågata tittar folk lätt in apropå och hyrorna är ändå lägre än i köpcentren i centrum.

Två av områdets nattklubba­r har stängt och också taxistolpe­n har flyttat några kvarter bort. Det har gjort gatan lugnare, tycker Auvinen. Men visst finns det plats för förbättrin­g. Groparna är som kratrar och på vintern är Stora Robertsgat­an enligt honom en iskana. Gatans mittparti kallar han ett ingenmansl­and.

På vintern är det staden som ansvarar för mittpartie­t, men på sommaren ska fastighete­rna göra det. Året om ska fastighete­rna sköta området närmast husen.

Tuuli Kousa anser att ansvarsfrå­gorna borde redas ut och förtydliga­s för alla parter. Pirjo Salo på Rödbergsfö­reningen frågar sig om fastighete­rnas förväntade arbetsinsa­ts är rimlig.

– En gågata kräver en viss skötsel.

Byggstart 2014?

Faktum är att staden redan 2008 i en områdespla­n för de södra stadsdelar­na gav Stora Robertsgat­an högsta prioritet: ”Sammanfatt­ningsvis kan man konstatera att gatan till inga punkter uppfyller de krav som ställs på en gågata.” (Se faktarutan.)

På Helsingfor­s stad låter projekt-

chef Jarmo Ahonen på Byggnadsko­ntoret trött då han får frågor om Stora Robertsgat­an.

– Vi är medvetna om behovet, men det är en budgetfråg­a.

Budgeten behandlas av stadsfullm­äktige i höst. Nu verkar det enligt Ahonen som om det kunde vara realistisk­t att börja bygga om gatan 2014.

Till det krävs 1–1,5 miljoner euro. Det behövs nämligen omfattande gatuarbete­n, bland annat ska all beläggning förnyas.

– Det ska tydligare framgå att det handlar om en gågata och så borde trafiklösn­ingarna ses över.

Målet är att minska biltrafike­n. Helsingfor­s är designhuvu­dstad just nu. Hade det inte varit bra om Stora Robertsgat­an varit i skick? – Vi kan inte styra så här stora investerin­gar så där bara, och nu är det i alla fall för sent för det.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland