Hufvudstadsbladet

Kiviniemis besked öppnar centerkamp

Djupsund skeptisk till de skäl centerordf­öranden anger

- Katarina Koivisto 029 080 1345, katarina.koivisto@hbl.fi Oskar Skogberg oskar.skogberg@hbl.fi

Mari Kiviniemi (C) blev i går den andra partiledar­en inom en vecka som meddelade att ordförande­posten inte längre intressera­r.

Kiviniemi anger de svaga siffrorna i gårdagens opinionsmä­tning som skäl till sitt beslut att avgå. Centern har enligt Taloustutk­imus mätning backat en procentenh­et sedan sist.

Centerns fält togs på sängen av Kiviniemis be- sked. Mauri Pekkarinen, som redan meddelat att han ställer upp i ordförande­kampen, påpekar att Kiviniemi inte ensam bär ansvaret för Centerns dåliga riksdagsva­l och opinionssi­ffror.

Statsvetar­en, professor Göran Djupsund tror inte på Kiviniemis förklaring. Centern är ju nästan lika stort som SDP och har gått om Sannfinlän­darna, påpekar han.

Det var i ett kort pressmedde­lande i går kväll Centerns partiordfö­rande Mari Kiviniemi meddelade att hon inte är tillgängli­g när partiet ska välja ordförande vid partikongr­essen i Rovaniemi i sommar. Kiviniemi tycker att Centern har fört en bra opposition­spolitik och är besviken över att det inte märks i opinionssi­ffrorna.

– Det är inte privata skäl som ligger bakom mitt beslut, utan att vårt understöd inte stiger till följd av den politik vi för, sade Kiviniemi i en intervju för Yles tv-nyheter.

Kiviniemi säger i ett kort pressmedde­lande att hon är orolig över partiets framtid. Partiet kan vara starkt och framgångsr­ikt bara om det är enigt och fältet står bakom ledningen, påpekar hon.

Från fältet har det kommit starka signaler om att någon måste bä-

”I partiarbet­et kräver jag mycket av andra, men allra mest kräver jag av mig själv.”

MARI KIVINIEMI

ra ansvaret för valnederla­get, säger ordförande­n.

– I partiarbet­et kräver jag mycket av andra, men allra mest kräver jag av mig själv. Fastän jag anser att valförlust­en var en summa av många olika faktorer är faktum det, att ansvaret i sista hand bärs av ordförande­n.

Kiviniemi poängterar att hon med sitt beslut att gå bara ser till partiets bästa.

Hård kritik

Så sent som i lördags gick centervete­ranen och tidigare presidentk­andidaten Paavo Väyrynen hårt åt Kiviniemi och beskyllde henne för valförlust­en i riksdagsva­let. Enligt Väyrynen fick Kiviniemi ta över partiet i ett gott läge, men det upplevde sedan sitt största nederlag genom tiderna.

Enligt Kiviniemi har Väyrynens uttalande ingenting med hennes beslut att göra.

Väyrynen har meddelat att han ställer upp vid ordförande­valet i sommar. Han vill lyfta Centern så att partiet blir största parti först vid kommunalva­let i höst och sedan vid nästa riksdagsva­l.

Också en annan centervete­ran, tidigare näringsmin­istern Mauri Pekkarinen har meddelat att han ställer upp i valet. Pekkarinen förlorade mot Mari Kiviniemi i ordförande­valet 2010.

Gårdagens beslut överraskad­e honom. Men beslutet var sådant en rakryggad österbottn­ing fattar, menar han.

– Det kom plötsligt, Mari har gjort ett bra arbete. Jag hade hoppats på en hård och ivrig kamp, säger Pekkarinen.

Sett värre ut

Centerns vice ordförande, riksdagsle­damot Annika Saarikko betecknar Kiviniemis beslut som överraskan­de och beklagligt. Centern är i en situation där de bästa krafterna behövs, säger hon.

– Jag respektera­r ändå hennes personliga beslut, säger Saarikko.

Göran Djupsund är överraskad över att Mari Kiviniemi inte ställer upp för omval under partikongr­essen i Rovaniemi i juni.

– Jag har svårt att se hur de senaste opinionssi­ffrorna skulle ha någon betydelse. Hon kanske tycker att Centern inte lyckats speciellt bra med att få upp sin popularite­t, men det har ju sett mycket värre ut än vad opinionssi­ffrorna nu visar. Efter riksdagsva­let låg understöde­t i något skede kring 13 procent och nu ligger Centern nästan jämsides med sossarna och framför Sannfinlän­darna.

Djupsund säger att Kiviniemi kanske hade hoppats på något bättre.

– Hon har ju drivit en ganska tuff, för att inte säga mycket tuff opposition­spolitik där hon dragit ut i korståg mot sådant hon själv som statsminis­ter var med och beredde. Hon har tagit en hård opposition­sroll sedan dag ett och det har tydligen inte bitit. Det kanske är en besvikelse.

Kiviniemis sits har enligt Djupsund inte varit så bekväm då både Paavo Väyrynen och Mauri Pekkarinen ur partiets äldre garde gjort anspråk på att ta över ordförande­klubban.

– Det blev ju en kort karriär som partiledar­e för henne. Men det ska bli intressant att se vem som nu ställer upp i ordförande­kampen. Det är givet att Kiviniemi har en del närstående som varit solidarisk­a men som nu kan tänkas ställa upp då de inte tvingas utmana Kiviniemi utan får ställa upp mot de här två gamla herrarna, säger Djupsund.

Ordförande­valet i Centern kommer att bli intressant.

– Det är klart att valet kommer att omfatta fler gubbar än Väyrynen och Pekkarinen. Någon som är klart yngre än de kommer säkert att ställa upp. Det skulle inte förvåna mig om till exempel riksdagsgr­uppens ordförande Timo Kalli skulle känna sig kallad. Han är inte en city-kepu eller en landsbygds-kepu utan kan vara en utjämnande faktor.

Bland Centerkvin­norna ställer Djupsund sitt hopp närmast till Paula Lehtomäki.

– Hon är en potentiell möjlighet. Jag tror inte vi ser någon svart häst vi inte hört något om. Ska man ha en god möjlighet att vara med och tävla måste man ha en viss position inom partiet.

 ??  ??
 ?? LEHTIKUVA / SARI GUSTAFSSON ?? TAR ANSVAR. Centerordf­öranden Mari Kiviniemi är besviken på att Centerns opposition­spolitik inte lett till bättre opinionssi­ffror.
LEHTIKUVA / SARI GUSTAFSSON TAR ANSVAR. Centerordf­öranden Mari Kiviniemi är besviken på att Centerns opposition­spolitik inte lett till bättre opinionssi­ffror.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland