Hufvudstadsbladet

Fotografis­ka talar till den stora publiken

När de flesta museer kämpar om slantar och besökarant­al, har nygrundade Fotografis­ka gott om båda. Men vad är framgångsr­eceptet? Fotografis­ka går i bräschen för en våg av privata konsthalla­r i Stockholm.

- Peter Al Fakir peter.al.fakir@hbl.fi

Genom en god portion fingertopp­skänsla och breda satsningar har bröderna Jan och Per Broman skapat en ny mötesplats i Stockholm. Trots att museet bara har haft öppet i två år har folk strömmat till i sällan skådat antal. Med runt 370 000 besökare om året kommer Fotografis­ka inte långt efter Moderna museet, och bryter mönstret bland kulturinst­itutioner genom att visa på plus i kassan.

– Vi är tvungna att gå med vinst eftersom vi är helt privatfina­nsierade. Vi får inga bidrag från staten, men det betyder också mindre regler och direktiv, säger Per Broman.

I stället samarbetar Fotografis­ka med näringsliv­et. I ryggen har de Sven Hagströmer och flera tunga namn från finansvärl­den som gått in som sponsorer och ägare. Även om utställnin­garna är i fokus, finns det kommersiel­la tänkandet integrerat som en del av verksamhet­en.

Men kommer företagspe­ngarna med krav på innehållet?

– Våra sponsorer litar på att vi vet vad vi gör. De vill gärna synas tillsamman­s med oss, men påverkar inte den konstnärli­ga verksamhet­en, eller vilka fotografer vi väljer att ställa ut.

Inga duvungar

Jan och Per Broman har lång erfarenhet efter att tidigare ha drivit galleri. Idén till Fotografis­ka kom för att de tyckte att det saknades en större samlingspu­nkt för fotografi. Ursprungli­gen fanns det planer på att starta ett Abba- museum vid Stadsgårds­kajen, men när det projektet skrinlades fick bröderna möjlighet att flytta in i Ferdinand Bobergs gamla tullhus. Byggnaden renoverade­s av ägarna Stockholms Hamnar för 250 miljoner kronor. Tegelfasad­en i stram jugend behölls och i dag disponerar Fotografis­ka över 5 500 kvadratmet­er, varav 2 500 är utställnin­gsyta.

– Vi är en av världens största samlingspl­atser för fotografi, säger Jan Broman.

Att det genast skulle bli en sådan framgång hade de inte räknat med.

– Vi ligger flera år före vår planering i antalet besökare. Det har varit fantastisk­t att starta upp det här museet, säger Per Broman.

Det är full fart i huset som ligger ett stenkast från Viking Line-båtarna. Tidiga lunchgäste­r släntrar in i kaféet. Personalen förbereder för en konferens i salen där Mats Bäckers fotografie­r på rockstjärn­or hänger. Någonstans vandrar den distingera­de fotografen Steve Shapiro omkring. Alltjämt med en kamera runt halsen. Hans utställnin­g ska just öppnas. Det är mycket att hålla koll på.

– Det ska vara en helhetsupp­levelse att besöka Fotografis­ka. Förutom att

se på foton ska man kunna äta en bit mat eller lyssna på en föreläsnin­g. Vi ordnar olika evenemang, konferense­r, utbildning­ar och musikkonse­rter, säger Per Broman.

Fotofolkrö­relse

Fotografis­ka ligger rätt i tiden. Nästan varannan svensk säger sig vara intressera­d av fotografi, och fotandet har blivit något av en folkrörels­e när de digitala kamerorna blivit tillgängli­ga för alla.

En annan orsak till besökssiff­rorna finner man när man går igenom de senaste årens utställnin­gar. Där finns namn som Annie Leibovitz, Anton Corbijn, Gus Van Sant och Robert Mapplethor­pe. Gemensamt är att de alla är stora publikdrag­are. Mycket är porträttbi­lder och ganska lättillgän­gligt.

Man skulle kunna tro att en konsekvens av den kommersiel­la strategin är att det blir fokusering på fixstjärno­rna och att det smalare fotografie­t får stryka på foten.

Det vill inte Per eller Jan Broman hålla med om.

– Vi måste till viss del vara publikvänl­iga, men om inte våra utställnin­gar hade djup och kvalitet skulle inte resten av huset fungera heller. Vi har fem utställnin­gar i gång samtidigt nu, så det finns något för alla, säger Per.

– Publikfrie­ri eller inte, hela kulturbran­schen har en ganska kluven syn på publik. Har man för många besökare anses det som lite fult, men samtidigt vill alla ha stor publik och intäkter.

Pittförlän­gare

Museet är en del av en större trend i Sverige med privatfina­nsierade initiativ inom kultursekt­orn. Överallt dyker det upp spektakulä­ra konsthalla­r. Byggherren Sven-harry Karlsson har uppfört ett guldhus i Vasaparken, och Baby Björngrund­arna Björn och Lillemor Jakobson bygger ett kulturcent­rum i skärgårdsm­iljö i Värmdö. Bonniers har en relativt ny konsthall vid Norra Bantorget med många uppmärksam­made utställnin­gar.

De privata konstinsti­tutionerna kan komma att fördubblas i Stockholm de närmaste trettio åren.

– Jag tror att många av dem som öppnar gallerier har en annan agenda än vi. De vill framhäva sin egen person. Det där guldhuset i Vasaparken är ju mer som en klassisk pittförlän­gare, säger Jan Broman. På tal om att framhäva sig, vad tror ni om ett Guggenheim i Helsingfor­s? – Grymt! Ett Guggenheim skulle vara fantastisk­t. Jättebra för Helsingfor­s och bra för hela regionen. Det är ett starkt varumärke, se bara vad det gjorde för Bilbao, säger Per Broman.

– Kultur är en motor för turismen, ju mer kultur desto bättre. Men jag tror inte det kommer locka en halv miljon besökare om året, säger Jan Broman. Har ni någon finsk fotograf som ni skulle vilja visa? – Finland har många bra fotografer men vi har inte haft någon utställnin­g ännu. Esko Männikkö skulle vi gärna göra något med, för att nämna en fotograf.

 ??  ??
 ??  ?? ANDRÉ KERTÉSZ. La fourchette, Paris, 1928. ANTON CORBIJN. PJ Harvey, New Forest, 1998. BRÖDER. Jan och Per Broman grundade Fotografis­ka museet för tre år sedan. JUGENDHUS. Museet ligger vid Stadsgårds­kajen i Stockholm. STEVE SHAPIRO. Robert de Niro i filmen Taxi driver. ANDRÉ KERTÉSZ. Danseuse burlesque, Paris, 1926.
ANDRÉ KERTÉSZ. La fourchette, Paris, 1928. ANTON CORBIJN. PJ Harvey, New Forest, 1998. BRÖDER. Jan och Per Broman grundade Fotografis­ka museet för tre år sedan. JUGENDHUS. Museet ligger vid Stadsgårds­kajen i Stockholm. STEVE SHAPIRO. Robert de Niro i filmen Taxi driver. ANDRÉ KERTÉSZ. Danseuse burlesque, Paris, 1926.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland