Hufvudstadsbladet

Mamman hjälpte

Hon är en av nyckelfigu­rerna kring en av vår tids värsta massmördar­e. Men frågan är om hon kanske är en del av terrordåde­t själv.

- TT-HBL

Anders Behring Breiviks olagliga intäkter var klart större än man tidigare trott. Hans mamma har erkänt att hon hjälpte till med att tvätta närmare en halv miljon euro. Hon säger att hon inte kände till att det var olagligt.

Modern har förhörts ingående om sin son Anders Behring Breivik men kallas inte som vittne i den stundande rättegånge­n.

Hon tycks ha varit helt omedveten om sonens terrorplan­er, men enligt norska medier hon var ändå djupt inblandad i sonens olagliga affärer, redan tio år före terrordåde­n.

Modern ”tvättade” pengar åt sonen, minst 50 000 euro enligt tidningen Verdens Gang. De svarta pengarna var Breiviks intäkter från falska examensbev­is och annat som han prånglade ut via internet.

Många konton

Dessa inkomster var mycket större än man tidigare anat.

Åren 2003–06 sattes motsvarand­e totalt en halv miljon euro in på 14 konton som Breivik hade öppnat i sju länder, bland dem Litauen, USA och Dominica.

Mamman öppnade tre konton i sitt namn och sonen slussade pengarna via dessa konton för att myndighete­rna inte skulle fatta misstankar. Breivik ska ha övertygat modern om att hon inte gjorde något olagligt och att pengarna ändå inte skulle beskattas. Modern skötte även sonens bokföring och hjälpt honom att skriva inlagor till myndighete­r.

I polisförhö­ren har mamman medgivit att hon inte borde ha hjälpt sonen men att hon hört att ”andra” gjorde samma sak. Dessutom litade hon på sonens ord om att det hon gjorde inte var olagligt.

Borde bli polis

VG citerar uppenbart läckta uppgifter ur förhören som gör gällande att modern hade en helt annan syn på sonens karaktär och hans framtid än den han själv planerade för.

Modern ska enligt Verdens Gang under förhören ha sagt att hon hoppades att sonen, med sina ”goda och rättfärdig­a tankar”, skulle bli polis eller läkare i Afrika och blev förtvivlad när sonen hoppade av gymnasiet under andra året.

I stället blev han ”affärsman” på internet och de av mamman tvättade inkomstern­a blev grundplåte­n i det kapital som Breivik använde för att förverklig­a sin terrorplan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland