Hufvudstadsbladet

Marschen som kom av sig

- Marianne Lydén

När Mari Kiviniemi för två år sedan valdes till ordförande för Centern var förväntnin­garna stora. Partiet hade med statsminis­ter Matti Vanhanen i ledningen vandrat en törnbeströ­dd väg utför med ett krisande EU och valfinansi­eringsskan­daler som tyngsta bördor.

Mötesdeleg­aterna ville ha en nystart och då var en ung men ändå politiskt erfaren Helsingfor­skvinna utan kopplingar till vare sig skandaler eller maktmissbr­uk det naturligas­te alternativ­et.

Kiviniemi slog Mauri Pekkarinen med klara siffror. Med ännu klarare siffror slog hon Paavo Väyrynen, som chockad slank i väg från mötesplats­en med svansen mellan benen.

I förnyelsei­vern valdes också ny partisekre­terare och Antti Rantakanga­s från det största partidistr­iktet, det med ett stort laestadian­skt inslag, petades från partipresi­diet.

Kiviniemi blev genast också statsminis­ter, men några ändringar i regeringen­s politik blev det inte och Centern gjorde tidernas brakförlus­t i riksdagsva­let 2011.

”Man har inte kommit särskilt långt på 47 år och nu ser det rentav ut som om marschrikt­ningen skulle ändras”

Efter den historiska förlusten började Centerns trupper i norr och den övriga glesbygden gruppera om sig. Väyrynens stronga insats i presidentv­alet har satt ytterligar­e fart på partiets gräsrötter.

När nu Kiviniemi kastar in handduken kan det tolkas som att den så kallade Citycenter­n har en strålande framtid bakom sig. Herrarna Väyrynen och Pekkarinen, som nu tävlar om ordförande­posten, är av modell äldre också beträffand­e den ideologisk­a framtoning­en.

Centerns marsch in i städerna startade 1965, då man gjorde sig av med det lantligt klingande namnet Agrarförbu­ndet. Man har inte kommit särskilt långt på 47 år och nu ser det rentav ut som om marschrikt­ningen skulle ändras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland