Hufvudstadsbladet

Han jobbar för svensk tidszon på Åland

Åland ligger i fel tidszon. Landskapet borde ha samma tid som i Sverige. Danne Sundman i Ålands lagting kämpar ihärdigt för ett byte av tidszon.

- TEXT Helena Forsgård helena.forsgard@hbl.fi Robert Jansson FOTO

Danne Sundman, lagtingsle­damot för Obunden samling började jobba för svensk tidszon på Åland för nio år sedan. Sedan dess har det blivit fyra motioner till Ålands lagting med samma innehåll – att landskapet skall anhålla hos riksmyndig­heterna om att flyttas till den centraleur­opeiska tidszonen och därmed få samma tid som i Sverige eller en timme efter Finland.

Sundman har flera skäl för ett byte av tidszon.

– Rent tekniskt ligger vi fel. Åland ligger längst västerut och sticker ut ur nuvarande tidszon, den östeuropei­ska. Det finns städer i Sverige som lägger längre österut än Åland.

Bättre för hälsan

Men det är ett annat argument som han för fram i första hand.

– Jag tänker på folkhälsan. Med centraleur­opeisk tid skulle vi få ljusare morgnar och morgonljus­et är oerhört viktigt för att vi ska komma igång och må bra. Det är viktigare än ljuset på kvällarna.

Lägg dessutom till att många på Åland ser mest på svensk teve. Program som i Sverige slutar vid midnatt slutar en timme senare för de åländska tittarna.

– Det betyder korta nätter med mindre sömn. Dubbelt dåligt. Vi går miste om både sömn och ljus, säger Sundman.

När motionen behandlade­s av lag- och kulturutsk­ottet konstatera­des att ett byte av tidszon skulle medföra både för- och nackdelar för Åland. Näringsliv­et är delat. De företag som handlat mest med Sverige är positiva. De som handlar mest med Finland ser inga fördelar.

Utskottet föreslog att motionen förkastas men att landskapsr­egeringen ändå ska följa med frågan och vid behov ta upp den igen, till exempel om handelsrel­ationerna med Sverige ökar drastiskt i framtiden.

Sundman tycker att man borde göra tvärtom – införa svensk tid för att gynna mer handel med Sverige, inte minst med tanke på språket. Då får man utan bråk varor med svensk text.

Hela Finland?

När motionen behandlade­s i lagtinget blev det livlig debatt men den förkastade­s med bred majoritet. Det var endast Ålands framtid som röstade med Sundman. Däremot fick han stöd av socialdemo­kraten Barbro Sundback som talade för att hela Finland borde byta tidszon.

– Jag ger mig inte. Jag ska fundera på nya sätt att gå vidare med frågan. Den måste tydligen få mogna bland den stora allmänhete­n, säger Sundman och tillägger:

– Jag har alltid varit före min tid med många idéer.

 ??  ?? EN TIMME BAKÅT. Danne Sundman, lagtingsle­damot på Åland, säger att inställnin­gen har förändrats. För nio år sedan var frågan om svensk tid på Åland ett tämligen iskallt ämne. I dag är fler beredda att debattera frågan.
EN TIMME BAKÅT. Danne Sundman, lagtingsle­damot på Åland, säger att inställnin­gen har förändrats. För nio år sedan var frågan om svensk tid på Åland ett tämligen iskallt ämne. I dag är fler beredda att debattera frågan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland