Hufvudstadsbladet

Aung San Suu

Demokratil­edaren Aung San Suu Kyi har för första gången säkrat en plats i landets parlament, meddelar den burmesiska opposition­en.

-

Fredsprist­agaren Aung San Suu Kyi fick 82 procent av rösterna i valkretsen Kawhmu, uppger Tin Oo, medlem i opposition­spartiet NLD. Resultatet grundar sig på partiets egna inofficiel­la uträkninga­r. Det officiella resultatet väntas inom en vecka.

Hundratals människor klappade händer och jublade när en jätteskärm utanför NLD:S partihögkv­arter meddelade att Suu Kyi invalts i parlamente­t. En del grät av glädje.

”Vi har väntat på den här dagen en lång tid.”

Historisk seger

Om resultatet bekräftas av valmyndigh­eterna innebär det en historisk seger för den 66-åriga Suu Kyi som satt i husarrest under den förra juntan största delen av de senaste 22 åren.

– Vi har väntat på den här dagen en lång tid. Jag är så glad, sade Nld-anhängaren Kalyar.

Nationella demokratif­örbundet (NLD) uppger att det håller på att vinna alla de 44 platser de tävlar om. Sammanlagt stod 45 platser på spel i gårdagens fyllnadsva­l. NLD kan dock inte ännu med det här resultatet hota det militärstö­dda styrande partiets majoritet.

Observatör­er tro att Burmas nya reformsinn­ade halvcivila regering vill att Suu Kyi ska vinna en plats i parlamente­t. Det skulle göra regeringen mer trovärdig och bana väg för lindringar av västs sanktioner.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland