Hufvudstadsbladet

Som om statlig pr är en bisak

Kalervo Kummola var obetänksam då han trodde att idrotten kan ställa sig utanför politiken.

- Sylvia Bjon 029 080 1310, sylvia.bjon@hbl.fi

På ALLA STORA idrottstäv­lingar sveper kameran över presidente­r, statsminis­trar och dignitärer som sitter i sina loger.

Vem vill inte synas i idrottens tecken? Det är energifyll­t, glamouröst och fyllt av positiva associatio­ner.

Inte heller republiken­s president Sauli Niinistö försatt möjlighete­n att frotteras med idrottsstj­ärnor under kampanjens viktigaste dagar, då han åkte några skär i rinken på Olympiasta­dion. En av dem var förresten Laura Lepistö, som fick en våg av kritik i vintras för att hon uppträtt med konståknin­g i det totalitärt styrda Nordkorea.

Det var obetänksam­t av Kalervo Kummola, ordförande för Finlands hockeyförb­und och vice ordförande för IIHF, att säga att man försöker ”ställa sig utanför politiken”. Han har själv framhållit att man önskade använda VM i Vitrysslan­d 2014 som en påtrycknin­g för öppenhet – samtidigt som han medger att resultatet efter OS i Peking är diskutabel­t.

IDROTTSMIN­ISTER Paavo Arhinmäki sade under riksdagens frågetimme för en dryg vecka sedan att han vädjat till hockeyförb­undet att dra sig ur VM i Vitrysslan­d.

Arhinmäki är själv en vän av ishockey och tar frågan på största allvar. Hans ställnings­tagande följer den uttalade åsikten bland EU:S utrikesmin­istrar: att Internatio­nella hockeyförb­undet IIHF inte borde ha gett VM till Alexander Lukasjenko­s regim.

IIHF tog sitt beslut 2009 och sedan dess har bland andra den slovakiska Europaparl­amentarike­rn och hockeylege­nden Peter Štastný skrivit protestbre­v till förbundet. I januari reagerade också USA:S president Barack Obama.

UNDER PRESIDENTV­ALET 2010 kunde internatio­nella observatör­er se milisen slå till mot demonstran­ter som protestera­de utanför regeringsb­yggnaden i Minsk.

OSSE har släppt mycket dystra rapporter om de vitryska presidentv­alen, där insyn saknas helt. Även om motkandida­ternas kampanjer tilläts synas mer än under något val tidigare fängslades ett flertal av kandidater­na under valdagen. Amnesty räknar med att åtminstone 29 kän-

da åsiktsfång­ar satt fängslade vid utgången av fjolåret.

Brist på transparen­s i rättsmaski­neriet fäller en skugga av tvivel över dödsstraff­en. Senast den 19 mars i år avrättades två män dömda för terror. Att Vitrysslan­d som det sista europeiska landet har kvar dödsstraff­et är i sig en skamfläck, men det väger knappast tungt inom IIHF där USA är med.

NÄR STORA idrottsspe­ktakel ska arrangeras är redan budtävling­arna dyra. I alla länder ses de som en prfråga där värdstäder­na och staten skjuter till pengar. Det finns alltså en klar och tydlig politisk dimension. Länderna är politiska enheter, städernas borgmästar­e är politiska. Idrottare och atleter tävlar i sina länders tröjor, prydda av flaggornas färger. För en man som Alexander Lukasjenko, som är mycket förtjust i ishockey, är det en nationell angelägenh­et.

”Som med alla sanktioner i världen, politiska som ekonomiska, ska den rätta diskussion­en handla om folket.”

MEN DET FINNS en dimension som faktiskt är besvärande och kräver mer nyansering, och det är att hockeypubl­iken inte är lika med den nationalst­at den bor i. Vitrysslan­d har deltagit i Vm-slutspel sedan 1994 och etablerat sig som en av Europas hockeynati­oner, även om den bästa slutspelsp­laceringen hittills är en sjätteplat­s. För alla vitryska hockeysupp­ortrar skulle det vara en besvikelse och bestraffni­ng att inte få VM på hemmaplan.

Som med alla sanktioner i världen, politiska som ekonomiska, ska alltså den rätta diskussion­en handla om detta. Inte avfärdas med att idrott och politik inte skulle ha med varandra att göra.

DET SOM försvagar argumenten för VM i Vitrysslan­d just 2014 – men som kanske ändå tröstar de vitryska supportrar­na – är att hockey-vm ordnas varje år. Aspiranter­na är en relativt liten pool av aktiva hockeyländ­er. Det här är alltså ingen nu-eller-aldrig-situation, utan värdskapet kan utan besvär skjutas upp.

Det är inte heller någon större operation att söka en annan värd. De flesta som tidigare stått värd för turneringe­n har redan infrastruk­turen i skick.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland