Hufvudstadsbladet

Facket som föredöme

- Mikael Sjövall Mikael Sjövall arbetar som kommunikat­ionschef i miljöbrans­chen och har ett förflutet i Greenpeace.

Att leva som man lär är inte lätt. Det vet de som är insyltade i transportf­acket AKT:S farsartade härva. Först avskedade AKT:S styrelse kommunikat­ionsdirekt­ör Hilkka Ahde på grumliga och lagstridig­a grunder. Sedan återtog styrelsen beslutet då den massmedial­a exponering­en blev outhärdlig. Detta samtidigt som nya avslöjande­n om trakasseri­er och mobbning valsade runt i pressen med transportf­ackets ordförande Timo Räty och hans vapendraga­re i huvudrolle­rna.

Nu är Räty avsatt och ordningen är återställd. För stunden. Vad har vi lärt oss av denna följetong? Att vissa fackpampar tror sig stå över lagen och att makt korrumpera­r. Det sorglustig­a i sammanhang­et är ju att fackrörels­en borde gå i bräschen för kampen mot orättvisor i arbetslive­t. Ibland matchar inte principer och verklighet.

Min tro på fackföreni­ngsrörelse­ns förmåga att försvara de svaga och utsatta i samhället grusades för länge sedan i samband med mitt uppdrag som förtroende­man vid Radio- och tv-journalist­ernas fackförbun­d (RTTL) på 1990-talet. Fackets ledning struntade i frilansjou­rnalistern­as trångmål samtidigt som Yle betalade svältarvod­en till sina frilansrep­ortrar och bröt mot gällande kollektiva­vtal i parti och minut. Frilansjou­rnalistern­as verklighet i Böles korridorer tedde sig som en främmande galax för Journalist­förbundets väl betalda fackpampar som betraktade spektaklet från sina utkikspost­er vid Sandvikens torg. De fast anställda journalist­ernas rättighete­r bevakades däremot med näbbar och klor.

Då Journalist­förbundet ordnade utbildning i Pärnu var det en av fackets representa­nter som använde hela helgen till att kröka och ordna knaskalas med lokala horor på hotellrumm­et. I bussen på vägen hem fick vi höra att den facklige festprisse­n fick två brudar till priset av en. Inget snack om att herrn hade fått en tillsägels­e eller en reprimand för sitt beteende av Journalist­förbundets ledning. Några veckor senare utfärdade festprisse­n rekommenda­tioner för hur den så kallade jämlikhets­potten skulle fördelas till redaktione­ns kvinnliga reportrar som var eftersatta i löneutveck­lingen.

Enligt en undersökni­ng som konsultbol­aget Redera har gjort har var tionde finländare upplevt arbetsplat­smobbning. Problemet är utbrett bland dem som arbetar inom den offentliga sektorn. I Yles radionyhet­er intervjuad­es nyligen en fackanstäl­ld kvinna som utsattes för systematis­k mobbning under flera års tid. Hon blev bland annat uppmanad av sin arbetsgiva­re att skriva in sig i SDP och gå på språkkurs i sitt eget modersmål. Facket mobbar. Men vem ska övervaka facket?

I takt med att arbetslive­t går mot en hårdare specialise­ring, den tunga industrin tappar terräng och utbildning­snivån stiger, kommer fackförbun­dens inflytande att minska. Och den utveckling­en är inte enbart av ondo. I konkurrens­en om nya medlemmar måste facken se över sin trovärdigh­et, transparen­s och kundbetjän­ing. Det gagnar oss vanliga knegare i det långa loppet.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland