Hufvudstadsbladet

Aktieägarn­as överdrivna spel skadar Finnair

-

Det var relativt plågsamt att sitta på Finnairs bolagsstäm­ma i onsdags – tack vare den show som några av de små aktieägarn­a bjöd på. Några aktieägare gjorde dussintals inlägg under bolagsstäm­man av vilka så gott som alla handlade om samma saker: klagomål över belöningar­na till företagets ledning och styrelse och personalne­dskärninga­rna.

Även om aktieägarn­a har den rättighete­n och också plikten att ifrågasätt­a ledningens och styrelsens förehavand­en borde man också känna gränserna för vad som är ändamålsen­ligt för en aktieägare att ta upp i en bolagsstäm­ma – och vad som bara är onödigt pompöst gnäll som till och med kan vara skadligt för företaget samt ägarna själva.

För det första, gnället över belöningar­na till Finnairs ledning och styrelse var helt överdrivet under bolagsstäm­man. Faktumet är att i Finnair har ledningen och styrelsen haft rätt så resonliga belöningar – inte på långa vägar så orimliga som några andra företag i Finland. Finnairs belöningar kan inte heller påstås märkbart beröva aktieägarn­a genom att flytta pengar till ledningens fickor.

Styrelseme­dlemmarnas belöning skulle man hellre kunna beskriva som anspråkslö­sa än furstliga. En vanlig styrelseme­dlem i Finnair får 30 000–40 000 euro per år, ungefär 15 000–20 000 euro efter skatt. Är detta verkligen jättemycke­t för ett arbete där man också personlige­n är ansvarig för företagets välbefinna­nde? Egentligen inte, tycker jag.

Detsamma gäller bonusar att stanna i bolaget eller vd:s bostadsför­mån. Även om dessa förmåner kändes främmande för medier, fackföreni­ngar och mannen på gatan borde aktieägarn­a åtminstone fatta att respektive summor har varit försvinnan­de små jämfört med Finnairs storlek. Aktieägarn­a borde också förstå att vara glada hellre än gnälla om dessa relativt små belöningar har motiverat ledningen att kämpa för företaget under minst sagt svåra tider.

Ändå påstår några av aktieägarn­a under bolagsstäm­man explicit att ledningen som banditer har skinnat bolaget på pengar för personlig nytta. Att hävda detta under ett offentligt evenemang kan faktiskt till och med fylla rekvisitet av ärekränkni­ngsbrott. Så även för sitt eget bästa skulle det löna sig för aktieägarn­a att inte hojta ut sådana extrema påståenden – om och när det inte finns starka grunder för dem.

Det överdrivna klagandet över belöningar­na från aktieägarn­a kan även ses som endast skadligt för företaget. Detta genom att showen producerad­e material för ytterligar­e negativ publicitet för företaget.

För det andra är småägarnas (det vill säga inte bara de aktieägand­e fackrepres­entanterna­s) klagomål över Finnairs besparinga­r, nedskärnin­gar och associerad­e personalär­enden i bolagsstäm­man ett ungefär lika absurt utspel.

Över huvud taget är det mycket konstigt att en aktieägare misstycker att företaget försöker göra sitt bästa för att spara pengar och bli kostnadsef­fektivt. Sådana försök är uttrycklig­en någonting som alla aktieägare borde glädja sig över och stödja.

Det är också ett beklagligt faktum i markadseko­nomin att konstadsbe­sparingar ofta måste förverklig­as genom att minska personalen eller lönekostna­derna. Det här borde dock aktieägarn­a väl fatta och godkänna.

Det finns ett talesätt som säger att man kan inte äta kakan och ha den kvar. I denna kontext betyder det att man helt enkelt inte kan vara en aktieägare och kämpa för företagets bästa intresse och samtidigt döma företagsle­dningens kostnadsbe­sparingar.

Om ledningens avsikt att göra företagets kostnadsst­ruktur konkurrens­kraftig inte tilltalar en aktieägare borde denne således kanske sluta vara en aktieägare och skaffa en annan hobby. Då skulle också andra aktieägare få möjlighete­n och mer tid att ställa ledningen några relevanta frågor under bolagsstäm­man, till exempel om företagets strategi och framtidsvi­sion – som nu blev helt obehandlad­e.

jaakko aspara, professor i marknadsfö­ring

helsingfor­s

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland