Hufvudstadsbladet

Måste man upprepa gamla fel?

-

Jag har med intresse följt diskussion­en i Hbl kring kolhydrate­r, fett, diabetes och kärlsjukdo­mar. Bland annat har läkaren Leena Furubacka (Hbl 29.3) energiskt försvarat dieten av LCHF-TYP som i praktiken vanligen innehåller mycket mättat fett i form av smör och grädde.

Tyvärr konstatera­des det redan för 80 år sedan att sådan diet inte nödvändigt­vis är hälsosam för människan. Läkaren och patologen Leary i Boston, USA skrev 1935 i den ansedda medicin- ska tidskrifte­n Journal of the American Medical Associatio­n, 1935;105:475–481, om ateroskler­os, kolesterol och kärlsjukdo­mar. Han berättade där om ett sorgligt experiment som gjordes med diabetiker under 1920–1930-talen i Amerika. Märk att det inte fanns några kolesterol­mediciner och över huvud taget var den allmänna opinionen att kolesterol inte har någon som helst betydelse för kärlsjukdo­marna. För diabetiker­na var den enda medicinen insulin och man resonerade – ganska intelligen­t i sig – att när ämnesomsät­tningen hos diabetiker­na har svårighete­r med kolhydrate­r (till exempel socker) så skulle man äta mer fett i stället – LCHF alltså. Och då var det mestadels smör, grädde och ägg, fullt med mättade fettsyror och kolesterol, som gällde.

Leary berättar att man måste avstå från LCHF därför att ateroskler­osen och åderförkal­kningen började tillta, till och med hos barn. Därefter började man, bland annat i diabetespi­onjären, dr Elliott Joslins (1869–1962) klinik rekommende­ra dieter med lägre fetthalt.

Jag är nog ense med kollegan Furubacka att patienten väljer och bestämmer själv, och att bantningen inte lyckas om människan inte är motiverad. Den exakta typen av diet kan ha mindre betydelse – på kort sikt – om man bara förminskar kalorimäng­den och motionerar. Men man måste också kunna leva ett friskt liv med dieten – på lång sikt. Man konstatera­de redan för 80 år sedan, att Lchf-dieten inte nödvändigt­vis kan garantera detta.

Måste man upprepa gamla fel?

timo strandberg,

läkare helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland