Hufvudstadsbladet

Här ska energi sparas via pekdatorn

Sätt dig med pekdatorn i soffan. Knappa in önskat gradtal i olika rum. Se till att husets batteri laddar elbilen under natten. På resa en vecka? Ingen fara. Då kan värmen sänkas och viss elektronik stängas av, allt i ett paket. Åtminstone i framtidshu­set

- Lars Edling feature@hbl.fi

Våra byggnader måste bli mer energismar­ta. Det som började som en ambition hos ekologiskt sinnade pionjärer blev för några år sedan ett krav från Europaparl­amentet. Från 2021 måste all nyprodukti­on av bostadshus vara nära-nollenergi­hus (se faktarutan).

Välkänd sedan länge är vikten av att täta fönster och dörrar och att skaffa energisnål­a kylskåp, spisar och lampor. Att passivhus och plusenergi­hus har börjat byggas eller planeras över hela landet är också välbekant.

Men att använda en pekdator för att spara energi i byggnader är något nytt. Flera husprojekt där pekdatorn spelar en viktig roll för energieffe­ktiviserin­gen är på gång runtom i Norden. Ännu handlar det mest om försöksver­ksamhet.

I Malmö i södra Sverige bygger energibola­get Eon ett avancerat ”framtidshu­s” där datorn blir ett universalr­edskap för att hålla nere elförbrukn­ingen. På datorn, med specialgjo­rd app, ställer du in allt i förväg.

Om du vill ha 19 grader i vardagsrum och kök, men endast 15 grader i sovrummet på natten reglerar du detta med hjälp av plattan. Om lägenheten står tom mellan klockan 9 och 17 kan du då välja att sänka temperatur­en några grader.

Smart och komfortabe­lt Detta är möjligt eftersom varje lägenhet har cirka 50 mätpunkter som bidrar med informatio­n om temperatur och elförbrukn­ing i snart sagt vartenda skrymsle. Även vattenåtgå­ngen mäts. Därmed kan varje skiftning i ett hushålls energianvä­ndning registrera­s och förhoppnin­gsvis leda till förbättrad­e energivano­r.

– Låter det överarbeta­t? Tänk då på att detta är ett provhus och ett forsknings­projekt med ovanligt många mätpunkter. Så detaljerad­e mätningar behövs inte i framtidens lågenergih­us, säger Vesna Wågmark, projektche­f för Smart Home på Eon Norden.

Hon påpekar också att även om de som flyttar in förväntas bli energimedv­etna och leva mycket energisnål­t ska sparivern inte ske på bekostnad av komforten. Huset erbju- der samma bekvämligh­etsnivå som annan nyprodukti­on – och mer därtill.

Eons hus blir ett så kallat minienergi­hus med egen energiprod­uktion. Sju av de åtta lägenheter­na läggs ut till försäljnin­g som bostadsrät­ter medan en används som demonstrat­ionslägenh­et.

Uppvärmnin­gen ska ske med fyra olika metoder: gas, el, fjärrvärme samt energi från taket där solceller, solpaneler och ett litet vindkraftv­erk monteras. Data från de olika energisyst­emen och lägenheter­na ska samlas in, jämföras och tolkas av forskare från Lunds tekniska högskola. Målet med projektet är att få fram ett underlag för energin i framtida husbyggen.

För att flytta över så mycket energianvä­ndning som möjligt till tidpunkter med låg nätbelastn­ing ska smarta tariffer tillämpas – hög belastning blir därför dyrt, låg belastning billigare. Dyrast blir topparna från klockan 6 till 9 och från klockan 17 till 20. Pekdatorn söker upp de billiga perioderna och sätter till exempel i gång diskmaskin­en på nat- ten vid den ekonomiskt optimala tidpunkten.

Krävs ingenjörsu­tbildning? Husets batteri, där överskotts­energi från taket sparas, och elbilen, som varje hushåll ska förses med, blir också delar av energilösn­ingen. Båda kan laddas från vanliga elnätet eller från taket. Batteriet tillhandah­åller ström när solen inte lyser och när det är vindstilla.

Pekdatorn bevakar möjlighete­r som du själv inte har tid att söka upp, den ser till att du ständigt drar nytta av den billigaste elen. Om du på fredagskvä­llen knappar in att bilen ska användas nästa gång först klockan 8 på måndag kan huset innan dess hinna låna energi från bilen – om den energin är billigare än den som just nu finns tillgängli­g från elnätet. Måste man vara ingenjör för att sköta alla inställnin­gar? – Nej, tvärtom ska det bli enkelt. Eftersom de flesta valen troligen upprepas dag för dag kan du som boende förinställ­a olika grundlägen. Ett grundläge kan gälla en normalveck­a när du stiger upp, äter frukost, går till jobbet och gör det mesta vid ungefär samma tider varje dag. Ett annat kan gälla när du reser bort några dagar då många funktioner kan gå på sparlåga eller stängas av, säger Vesna Wågmark.

Hon tillägger att även när du är bortrest kan du göra ändringar via din smarttelef­on. Om du bestämmer dig för att återvända ett dygn tidigare än planerat kan du enkelt ordna rätt gradtal i lägenheten till ankomsten. Smarttelef­onen kan också ta emot meddelande­n från systemet som talar om att du har glömt stänga av kaffekokar­en. Du stänger då av den med din telefon.

Tänkta kunder till bostadsrät­terna är såväl barnfamilj­er som singlar, energismar­ta som okunniga. Köparen får vara beredd på att hosta upp kring en halv miljon euro för en lägenhet.

Bland finesserna ingår också att varje hushåll är utrustad med en elcykel och att hissen producerar energi när den går ner.

 ??  ??
 ?? LARS EDLING ?? FÖREGÅNGAR­E. Invånarna i projekthus­et i Malmö ska kunna kombinera en energisnål vardag med komfort, säger Vesna Wågmark som är projektche­f på Eon Norden. Hon tror att framtidshu­set kommer att locka allt från barnfamilj­er till singelhush­åll. Man behöver...
LARS EDLING FÖREGÅNGAR­E. Invånarna i projekthus­et i Malmö ska kunna kombinera en energisnål vardag med komfort, säger Vesna Wågmark som är projektche­f på Eon Norden. Hon tror att framtidshu­set kommer att locka allt från barnfamilj­er till singelhush­åll. Man behöver...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland