Hufvudstadsbladet

Nördiga nöjen

- Annika Hällsten

Vardagskvä­llar klockan 20 brukar maken och jag ägna oss åt frågesport. Då sänds Vem vet mest? i Sveriges television och vi fröjdar oss i tv-soffan med att oftast veta mer än de tävlande. Simpla frå- gor som Vad heter staden norr om Örebro dit tre gummor är på väg i känd barnvisa? varvas med knepigare frågor där man skall veta namnet på detaljer i en kimono för män.

Vem vet mest? är befriande avskalat på allt det som i dag kallas pretto. De som tävlar är vanliga medelsvens­söner utan kändisglam­our. Här ställs lagerarbet­are, lärare, pensionäre­r och trädgårdsm­ästare mot varandra. Professore­r och kirurger har jag ännu inte sett i tävlingspu­lpeten, inte heller författare, skådespela­re och musi- ker som vill göra pr för nästa bok, pjäs eller cd.

Och tävlingsle­daren, Rickard Olsson, är ovanlig eftersom han varken hånar sina tävlingsde­ltagare eller gör sig lustig på deras bekostnad. Olsson är välgörande fri från behovet av att hävda sig själv. Däremot orkar han uppbåda outtröttli­g entusiasm och se lite deltagande ut när någon svarar fel på frågor som passar sig för förstaklas­sare.

Rickard Olsson är ett undantag eftersom så många tävlingsle­dare i dag gör allt för att själva stå i rampljuset. I Sveriges tv sänds nu också frågesport­en Smartare än en femteklass­are. Vuxna människor tävlar mot lågstadiee­lever vilket är en rolig idé i synnerhet de gånger eleverna vet mer än de vuxna.

Det stora irritation­smomentet i det här programmet är programled­aren Lasse Kronér som i sina ansträngni­ngar att vara jovialisk blir ett irritation­smoment omöjligt att uthärda. Värst blir det när Kronér plockar fram sina komiska talanger för att därmed stjäla huvudrolle­n.

I den musikalisk­a frågesport­en Diggiloo går väl detta an, i Smarta- re än en femteklass­are blir resultatet hopplöst pinsamt.

Frågesport­er är billig underhålln­ing och därför finns det en uppsjö av dem i dag. Många av dem bygger på ett internatio­nellt koncept men På spåret, som är en av tittarsucc­éerna i Sveriges television, är ett helsvenskt format. En publik på närmare två miljoner följde med årets final mellan paren Martina och Erik Haag samt Jenny och Niklas Strömstedt. Också jag satt på helspänn i soffan.

På spårets utveckling har varit

”Frågesport­er är billig underhålln­ing och därför finns det en uppsjö av dem i dag.”

välgörande. Efter det töntiga Göteborgss­pexandet som Ingvar Oldsberg odlade, ackompanje­rad av Björn Hellbergs ökentorra vitsar, tog det allmänbild­ade paret Kristian Luuk och Fredrik Lindström över.

På spårets programidé är genial men kräver att de tävlande är ungefär lika bra eller dåliga. Nu pågår arbetet med att hitta lag inför höstens drabbninga­r. Kan man hoppas på några roliga, tävlingssi­nnade och kunniga deltagare som spritter till inför frågan Vart är vi på väg?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland