Hufvudstadsbladet

Åtskilda av vinterkrig­et

När Peter Rehnström i Helsingfor­s tog itu med breven som hans föräldrar skrivit till varandra under vinterkrig­et 1939–40 var tanken att föra familjehis­torien vidare till barn och barnbarn.

- Dan Kronqvist 029 080 1348, dan.kronqvist@hbl.fi

Först märkte han att han själv lärde sig mycket nytt, sedan insåg han att också andra kunde ha intresse av korrespond­ensen. Därför blev det en bok som också allmänhete­n har tillgång till. Det var ju tur.

Ju mera personlig en text är, desto mera allmängilt­ig blir den vanligen. Så är det i allra högsta grad med den omfattande korrespond­ensen, 150 brev, mellan de nygifta Viola och Ilmari som skiljs åt redan innan det första barnet föds.

Viola Ljungqvist hade gått i dansskola och jobbat i Svenska Teaterns balett. Ilmari Rehnström var son till Karl Oskar som grundat pianofabri­ken Hellas år 1901. Under depression­en 1931 gick fabriken ur familjens ägo och Ilmari livnärde sig som pianostämm­are och orkesterpi­anist. De två gifter sig 1938.

Brev från Näset

När vinterkrig­et bryter ut skickas Ilmari till fronten på Karelska näset. Han skriver brev som är så uppriktiga de kan vara i en verklighet som präglas av försvarsvi­lja, propaganda och censur. Hemma i Helsingfor­s upplever Viola de första bombardema­ngen dagen efter att den lilla dottern Yrsa har fötts.

Mycket i boken är rena släktkröni­kan och många detaljer kan bara en närstående tolka rätt, men de stora linjerna är en ganska detaljerad skildring av en verklighet som många familjer antagligen kan identifier­a sig med. Fältposten­s opålitligh­et gör att de två genast börjar numrera sina brev för att få något slags kontinuite­t i korrespond­ensen.

Sverige eller inte?

Viola får ta stötarna på hemmafront­en och måste småningom ta ställning till om hon ska åka till Sverige så länge orolighete­rna pågår eller stanna kvar i Esbo, dit hon evakueras med sin dotter när det blir för hett inne i Helsingfor­s. Ilmari har ständigt den första permission­en hängande framför sig som en morot, men den tycks alltid flytta sig framåt i samma takt som han själv.

Det är en bidragande orsak till att Viola tvekar. Ska han inte ens få se sin dotter, kan hon bara fly fältet fö- re hans permission? Slutligen segrar förnuftet och Viola tar Yrsa med sig till Sverige och Lidköping, där Finlandshj­älpen hittar en värd åt dem.

När striderna på Näset blir intensivar­e och kölden tilltar förfryser Ilmari foten och hamnar på sjukhus. Ironiskt nog kommer han till Helsingfor­s när resten av familjen redan acklimatis­erat sig i Sverige.

Historisk kompletter­ing

Korrespond­ensen går mer och mer i otakt, och det tar lång tid innan Viola får veta att hennes man inte längre är vid fronten. Efter vinterkrig­et tar det ännu en tid innan byråkratin till- låter att familjen återförena­s.

Bland de 150 breven finns också Ilmaris och Violas närmaste släktingar­s hälsningar. Peter Rehnström kompletter­ar luckorna i breven med beskrivnin­gar från regementsh­istoriken och andra källor.

Man får hoppas att den här boken inspirerar andra familjehis­toriker till liknande storverk så länge det ännu finns bevarade skriftliga dokument.

Peter Rehnström: Tappra krigarhust­ru. 300 s. Opus Liberum 2012.

 ??  ?? 150 BREV. Viola Ljungqvist och Ilmari Rehnström hade flitig korrespond­ens under vinterkrig­et.
150 BREV. Viola Ljungqvist och Ilmari Rehnström hade flitig korrespond­ens under vinterkrig­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland