Hufvudstadsbladet

Får jag ge dig ett bergsråd?

- Mikael Sanner

Det började illa direkt, redan efter två dagar när jag skulle skriva mig i Helsingfor­s. Det gick på tok därför att jag var tvungen att gå till magistrate­n! Vem har väl någonsin hört talas om magistrate­n? Inte jag, inte i det Sverige jag kom från i alla fall. Sedan fortsatte det ganska raskt. Det tog inte lång tid förrän barnen slängde sig med ord som penal. Eller skrinna. Skida ... Vadå penal? Det finns väl inget ord som heter penal?

Fram med SAOL (Svenska Akademiens ordlista över svenska språket) för att få bekräftat att jag har rätt. Så där har det fortsatt. Med ord som dröjsmål och abiturient. Fram med SAOL på nytt för att få bekräftat att ordet inte existerar.

Vad sjutton gör ett bergsråd? Är det månne (!) en konsult inom bergsbesti­gningen som blivit så populärt?

Vad hjälper det att hänga kläderna på batteriet när de är blöta och kalla? Ska de torka med hjälp av kortslutni­ng?

Och apropå kortslutni­ng: Vad sjutton innebär krapula? SAOL kanske kan bekräfta att ordet inte finns ...

Om det där var början så har det faktiskt bara fortsatt. Med spelskjort­a och spelöga från sportens värld. Många känns som gamla ord som vi nog använde i Sverige förut. Jag tänker på tambur, aula och vestibul, ord som jag känner igen från barndomen, men som sällan eller aldrig används numera.

”Vad sjutton innebär krapula? SAOL kanske kan bekräfta att ordet inte finns.”

Att söka sina barn på dagis – jo, det har väl i och för sig hänt i ett eller annat ystert utslag av kurragömma, men då har det verkligen handlat om att leta efter dem. Alla områden har sina fantastisk­a finlandssv­enska uttryck. Fram till helt nyligen så framstod dessa ord som ganska jobbiga. Jobbiga att lära. Och onödiga eftersom jag redan hade andra svenska ord för att uttrycka samma saker. Och ålderdomli­ga! Men det var tidigare det. Nu har de hamnat i ett helt annat skimmer. Döm om mina vänners förvåning, där de sitter på andra sidan Östersjöpö­len, med sina Wordfeud (ett slags Alfapet på mobilen) och häpet konstatera­r att de där orden faktiskt finns i SAOL och att de plötsligen får storstryk av mig, något som inte vållat dem några problem tidigare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland