Hufvudstadsbladet

Hirvonens tålamod gav seger

Mikko Hirvonen, som officiellt är Citroëns andreförar­e, tog Vm-ledningen av stallkamra­ten Sebastien Loeb efter en klar seger i Portugal.

- FNB-HBL

Vm-serien i rally har under de senaste åren mest gått ut på att Sebastian Loeb tar ledningen i början och sedan med stort tålamod behåller sitt försprång resten av loppet. Även i Portugal var det en Citroën i täten nästan hela tiden, men den kördes av Mikko Hirvonen.

Rallyseger­n var Hirvonens första som Citroënför­are.

– Jag har aldrig kört så sakta i ett rally. Det var mitt längsta rallyvecko­slut hittills i Vm-serien, säger Hirvonen.

Han gick upp i ledningen i fredags, då kraftigt regn gjorde specialstr­äckorna riktigt hala. Många andra förare körde av vägen, men Hirvonen saktade ner tillräckli­gt.

– Det här var ett klassiskt exempel på att vinnaren inte alltid är den snabbaste, utan den tålmodigas­te. Det krävdes mod för att köra i fredagens tempo då Petter Solbergs första mellantid var 20 sekunder snabbare, säger Hirvonens kartläsare Jarmo Lehtinen.

Hans stallkamra­t Loeb avbröt redan på torsdagen. Fordförarn­a JariMatti Latvala och Petter Solberg körde av vägen på fredagen. De kunde fortsätta i kraft av superrally­regeln, men tidstilläg­g gjorde att de var ute ur tätstriden. Tvåa blev i stället norrmannen Mads Östberg.

– På lördagen var det lätt att gå enligt de andras mellantide­r, då det var torrt, men på tävlingens två sista specialstr­äckor blev det nervöst när det började regna, säger Hirvonen.

Bonus för Latvala

Jari-matti Latvala tog trots sina avkörninga­r några Vm-poäng. På den avslutande, fem kilometer långa bonussträc­kan på söndagseft­ermiddagen tilldelade­s tättrion med honom, Dani Sordo och Ott Tänak poäng.

Hirvonen gick ut på den avslutande sträckan sist eftersom han ledde rallyt. I regnet innebar det att han inte hade någon chans att mäta sig med dagens sista tättrio på den allt halare sträckan.

– Dessutom ”lyckades” jag släcka motorn i starten. Men jag hade ändå ingen chans att vara snabbast, säger Hirvonen.

Vm-serien fortsätter i Argentina om ungefär en månad.

– Om det regnar där blir det jättehalt. Om det är torrt är det en bra tävling. Som tur är ska vi göra tester innan dess. Annars skulle man ha svårt att hitta farten där efter den här tävlingen, säger Hirvonen.

Jari-matti Latvala var missnöjd trots en bra avslutning. Han missade Sordos topptid på sista sträckan med 0,3 sekunder.

– Det grämer mig, då arrangörer­na tvingade mig att stå i 13 minuter vid starten. Däcken hann bli kalla, säger Latvala.

Jari Ketomaa, som kör en privat WRC-FORD, slutade tia och knep en Vm-poäng.

– Säsongen borde fortsätta i Argentina, men vi får se om det blir i Akropolis-rallyt i stället, säger Ketomaa.

 ?? LEHTIKUVA / AFP PHOTO / FRANCISCO LEONG ?? VM-LEDNING. Mikko Hirvonen var den som klarade av det extrema förhålland­ena i Portugal. Nu får han starta som etta i Vm-seriens fjärde tävling om en knapp månad.
LEHTIKUVA / AFP PHOTO / FRANCISCO LEONG VM-LEDNING. Mikko Hirvonen var den som klarade av det extrema förhålland­ena i Portugal. Nu får han starta som etta i Vm-seriens fjärde tävling om en knapp månad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland