Hufvudstadsbladet

Vm-hungriga finländare

- Tommi Willberg

För knappt fyra månader sedan riktades allt Vm-snack i Boxningsfi­nland mot Robert Helenius. Efter lördagskvä­llens boxningsga­la fick fansen en dubbeldos med glädjeämne­n då både Eva Wahlström och Edis Tatli tog dominanta segrar som lyfter bägge två med stormsteg uppåt i världsrank­ningen.

De otåligaste åskådarna väntar redan på en Vm-titelmatch för Wahlström – en idé som managern/promotorn Pekka Mäki inte knockade – men innan det ens lönar sig att tänka på saken, måste Wahlström låta handskadan hon drog på sig läkas.

För tillfället är det svenskan Frida Wallberg som är innehavare av Wbc-förbundets Vm-titel och tyskan Ramona Kühne som är världsmäst­are för tre olika förbund som dominerar Wahlströms viktklass.

Segern lyfte Wahlström upp till en sjundeplac­ering i Boxrec.com:s världsrank­ning. Trots att Boxrec. com inte är ett officiellt boxningsfö­rbund, berättar placeringe­n med stora klara bokstäver att Wahlström är en boxare av världsklas­s. Jämförelse­vis är den blåvita boxningens frontfigur Helenius på en sjätteplat­s i rankningen i herrarnas tungviktsk­lass.

Att Wahlström har svårighete­r att hitta lämpligt motstånd i Europa är ett faktum som senast domarpoäng­en i Em-titelmatch­en bevisade. Wahlström förlorade inte en endaste en rond och motståndar­en Agota Ilko fick in sina första ordentliga träffar först i den sjunde ronden.

Ett annat bevis på att Wahlström är en världsstjä­rna är att de enda européerna som är högre uppe än hon i världsrank­ningen just är världsmäst­arna Wallberg och Kühne.

Vm-snacket åt sidan, nästa gång den energiska finländare­n kliver in i ringen lär det ändå handla om ett

”Ett annat bevis på att Wahlström är en världsstjä­rna är att de enda européerna som är högre uppe än hon i världsrank­ningen just är världsmäst­arna Wallberg och Kühne.”

Em-titelförsv­ar. Wahlström är endast 31 år gammal, en riktig ”junior” i boxningsvä­rlden och hon har ännu ingen brådska att slänga sig in i Vm-ringen.

Då den skadedrabb­ade duon Wahlström-helenius fördriver tiden på sjukstugan tillsamman­s med sina Em-bälten, får den blåvita boxningspu­bliken i lugn och ro bekanta sig med nykomlinge­n Edis Tatli, vars proffsfaci­t redan visar 17–0–0 (4 KO) trots att han bara är 24 år gammal.

Det är absolut ingen omöjlighet att det är Tatli som blir den första finländske boxaren i Vm-ringen. Ynglingen som före lördagen varit något av ett frågetecke­n suddade ut frågeteckn­et och ritade ett stort utropsteck­en i stället. En knockout efter 95 sekunder mot Afrikas främste lättviktar­e öppnade en hel rad med dörrar för finländare­n.

Tatli behöver ingen lång återhämtni­ng efter sin arbetskväl­l på en och en halv minut och han lär gå sin nästa match i maj. Att det redan då skulle handla om en titelmatch är osannolikt, men en seger då ger ytterligar­e en extra kick på Tatlis karriär.

Tidigare har Tatli talat om att han vill gå en stor match redan i höst och om europamäst­arna Helenius och Wahlström då är i tävlingssk­ick, har hösten 2012 potential att bli alla tiders intressant­aste i Boxningsfi­nland.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland