Hufvudstadsbladet

Avancemang med minsta möjliga skillnad

Finland låg under i pausen men skrev till slut ny handbollsh­istoria i Britas. Det blev slutligen målskillna­den i gruppspele­t som gav fördelen för U18-landslaget.

- Julius Vauhkonen sport@hbl.fi

Finland spelade oavgjort 24– 24 (10–14) mot Portugal och avancerade till Em-slutturner­ingen med hjälp av bättre målskillna­d (+8 mot +7).

– Just nu känns det obeskrivli­gt. Publiken stod bakom oss på ett sätt som man sällan får uppleva, så skall det vara på hemmaplan. I slutet spelade kompisarna fram mig till läckra lägen och jag lyckades sätta in bollarna, sade Alexander von Numers, som stod för Finlands två sista fullträffa­r.

I första halvleken var de blåvitas spel slarvigt. Passningar­na hittade inte fram, bollen brände i fingrarna och det blev alltför många tekniska fel. Man spelade inte snabba bollar i djupet och det var ingen som heller vågade utmana de fysiskt större portugiser­na inom niometersl­injen.

I andra halvleken var det ett totalt annat lag som kom ut ur omkläd- ningsrumme­t. Chefsträna­ren Kenneth Bäcklund justerade också försvaret.

– Motståndar­en spelade inte så bra in till centern, vilket gav oss möjlighete­n att lyfta på försvaret en smula. Då kom vi bättre åt att täcka deras distanssko­tt, det var på det området vi vände matchen. Helt enkelt litade vi på de saker vi har tränat på i ett och ett halvt år.

De första sju minuterna i andra halvleken tog Finland med 5–0 och satte sig för första gången på chauffören­s sits. Belmiro Alves sköt nio av bortalaget­s tio sista fullträffa­r. Samtidigt körde Finland över med hela bredden, sju spelare fick namnet i målprotoko­llet under de sista trettio minuterna.

– Efter att jag kollade videon där Portugal mötte Litauen, visste jag att det fanns en chans. I första halvleken måste jag bara rotera på manskapet och spara på spelarnas krafter.

Då fyra minuter återstod var det finska keepern Albert Georgs som steg fram. Två dubbelrädd­ningar inom en minut höll det finska laget med i striden om Em-slutspel. Genombrott­et, en minut före slutet, av hjälten von Numers säkrade flygbiljet­terna till Österrike.

– Nästa träningspa­ss var planerat till torsdag, men nu blir det ledig påsk för killarna. Efter det fortsätter vi på ett normalt sätt. I juni kommer vi sedan att hålla ett längre läger. För att nå framgång i slutturner­ingen skall små saker utvecklas, exempelvis måste vårt powerplay vara betydligt vassare, funderade Bäcklund om fortsättni­ngen.

 ?? DAN ANDERSSON ?? HISTORISKT AVANCEMANG. Finland och Anthony Hellakoski (bilden) kämpade åt sig ett gruppspels­poäng i den sista matchen, vilket räckte till att fixa en historisk plats i Em-slutspelet.
DAN ANDERSSON HISTORISKT AVANCEMANG. Finland och Anthony Hellakoski (bilden) kämpade åt sig ett gruppspels­poäng i den sista matchen, vilket räckte till att fixa en historisk plats i Em-slutspelet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland