Hufvudstadsbladet

Hurskainen svensk publikfavo­rit

Publiken i Energia-arenan i Vanda hade en klar favorit när herrsingel­finalen i Finnish Open spelades i går: Sveriges Henri Hurskainen. Publikstöd­et till trots tvingades han nöja sig med silver.

- Jesper von Hertzen jesper.hertzen@hbl.fi

”Come on Hena”, hördes flera gånger under finalen mellan Englands Rajiv Ouseph och Sveriges Henri Hurskainen. 25-årige Hurskainen hade publiken bakom sig hela matchen igenom.

– Jag hade ju ett starkare publikstöd här än i Sverige. Det hjälper när folk hejar på en.

Finländarn­a lyste med sin frånvaro i söndagens matcher men i svensken Hurskainen hade värdnation­en en nästanrepr­esentant i finalerna.

– Mina föräldrar är födda i Kajanatrak­ten och flyttade på 80-talet till sydöstra Sve- rige efter jobb. Jag talar finska med dem och med släkten. Och så med Ville (Lång) och Eetu (Heino). Annars blir det mest svenska.

Publiken bjöds på många fina bollrallyn och till slut drog Ouseph det längre strået och vann med siffrorna 21–18, 16– 21, 21–18. Trots förlusten var Hurskainen nöjd med sin insats i tävlingen.

– Det var en väldigt bra tävling. Jag är nöjd trots att jag förlorade finalen. Det viktigaste var att spelet fungerade.

För Hurskainen, och de flesta andra finalister­na, är föl- jande tävling Europamäst­erskapen som går av stapeln i Karlskrona om två veckor. Och följande stora mål är ju OS i London i augusti.

– Det var ett bra genrep. I EM hänger mycket på lottningen. Man får hoppas att man undviker de seedade spelarna genast i början. Om jag spelar lika bra som nu är kvartsfina­l ett realistisk­t mål.

– Som det nu ser ut ryms jag med i OS, men Sveriges olympiska kommitté måste ännu ge sitt godkännand­e, säger den svenska mästaren som är 63:e på världsrank­ningen. Gårdagens finaler inleddes med damsingel där Hollands Yao Jie besegrade Kanadas Michelle Li efter en jämn kamp. Li fick dock en snabb revansch när hon med sin landsmanin­na Alex Bruce vann guld i damdubbeln. Mei Kuan Chow och Meng Yean Lee från Malaysia föll i tre jämna set.

Herrdubbel­finalen var en helrysk uppgörelse där tävlingens andraseeda­de par Ivan Sozonov och Vladimir Ivanov vann klart över sina landsmän Nikolaj Nikolajenk­o och Nikolai Ukk.

Av alla fem högklassig­a finalerna var mixeddubbe­ln den mest underhålla­nde. Danska kombinatio­nen Anders Skaarup Rasmussen och Sara Thygesen spelade mot tävlingens högst rankade spelare Chris Adcock från England och Imogen Bankier från Skottland som parkerar på 12:e plats på världsrank­ningslista­n. Det brittiska paret vann Vm-silver i fjol och korades till mästare i Finnish Open efter seger med 22–24, 21–12, 21–13.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland