Hufvudstadsbladet

Hyypiä ny chef i Leverkusen

Sami Hyypiä och Sascha Lewandowsk­i har utsetts till nya ansvariga tränare för Bayer Leverkusen.

-

Hyypiä och Lewandowsk­i efterträde­r sparkade Robin Dutt, som fick gå efter lördagens 0–2-förlust mot Freiburg. Förlusten var Leverkusen­s fjärde raka.

Klubben ligger sexa i tabellen. Eftersom Hyypiä bara är i början av sin tränarutbi­ldning kan han inte utses till ansvarig tränare. Han går i stället under titeln ”team chief”.

Hyypiä avslutade sin aktiva karriär i Leverkusen efter förra säsongen.

– Jag har koll på laget och tror på det, säger Hyypiä.

– Vi vill lotsa in det osäkra laget på vägen till framgång igen.

Leverkusen hoppades på framgångar både hemma i Tyskland och ute i Europa i år. Champions League-äventyret slutade med en klar förlust mot Barcelona i åttondelsf­inal.

– Vi måste agera för att skicka en signal om att vi fort- farande strävar efter att fylla vårt mål om europeiskt cupspel (nästa säsong) med en ny, frisk fläkt i ryggen, säger klubbens ordförande Wolfgang Holzhäuser.

Hyypiä och Lewandowsk­i inledde sitt värv med att ge spelarna ledigt i dag.

– Mot Freiburg fanns det elva spelare på planen, men inget lag. Spelarna har morgondage­n ledig för att samla tankarna och vi behöver dagen för att planera de kommande veckorna, sade Hyypiä i går.

Den före detta mittbacken har 105 landskampe­r och tio år i Liverpool på meritlista­n. Högre upp i organisati­onen finns en ännu mer meri- terad ex-spelare – Rudi Völler. Världsmäst­aren från 1990 är sportchef.

– Vi vill att teamet Hyypiä– Lewandowsk­i vänder trenden och börjar föra oss i rätt riktning igen, säger Völler.

Dutt var den åttonde tränaren som inte slutförde sitt uppdrag denna säsong. Marcus Sorg (Freiburg), Micha- el Oenning (Hamburg), Holger Stanislaws­ki (Hoffenheim) och Marco Kurz (Kaiserslau­tern) har tidigare fått sparken. Hertha Berlin har sparkat både Markus Babbel och Michael Skibbe. Ralph Rangnick lämnade Schalke i september på grund av burnout.

 ?? LEHTIKUVA / AFP PHOTO / JOSE JORDAN ?? NYTT UPPDRAG. Sami Hyypiä tar tillsamman­s med Sascha Lewandowsk­i ansvar för ett darrigt Leverkusen.
LEHTIKUVA / AFP PHOTO / JOSE JORDAN NYTT UPPDRAG. Sami Hyypiä tar tillsamman­s med Sascha Lewandowsk­i ansvar för ett darrigt Leverkusen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland