Hufvudstadsbladet

Humöret växlar

- Danny Lindqvist Skribenten är börsanalyt­iker vid Ålandsbank­en

Den vecka vi nu lagt bakom oss har bjudit på fortsatt något svagare makrosigna­ler än väntat. Detta gäller för såväl USA som Europa. Av det skälet har köparna valt att ligga lite lågt. Men det saknas heller inte optimistis­ka tongångar. Från tyskt håll hävdar man till exempel att den tyska ekonomin ska accelerera de kommande månaderna och i Sverige spår Konjunktur­institutet att 2012 blir bättre än marknaden tidigare trott. Dessutom visar en undersökni­ng som Thomson/reuters gjort bland 100 stora företag i olika branscher i Asien att affärsklim­atet nu är det bästa på ett år. Den bilden får dock ännu inte stöd i de normalt så träffsäkra inköpschef­sindexen.

När vi nu vänder blad till april kan vi konstatera att vi lagt en bra börsmånad bakom oss. Detta i en tid när bolagsstäm­morna avlöser varandra och utdelninga­r betalas. Normalt brukar en tredjedel av utdelninga­rna återinvest­eras på börsen. Förhoppnin­gsvis blir det så även denna gång.

Här hemma har Nokiaaktie­n rört sig kraftigt under veckans lopp. Det som tände gnistan lite extra hos köparna var beskedet om att de nya produktern­a nu rullas ut på den kinesiska marknaden. I den cykliska industrin har vi däremot fått se viss vinsthemta­gning. Men lugnande besked från bolag som Metso och Wärtsilä bidrog inför veckoslute­t till en lite positivare ton igen. Båda dessa bolag står fast vid tidigare prognos för 2012.

Neste Oil hör till de storbolag som inte hängde med när börserna klättrade starkt i två års tid räknat från våren 2009. Aktien har sett trög ut. Men den gångna veckan vaknade intresset för den på nytt. Knappt hade vinstutdel­ningen på 35 cent avskiljts förrän kursen tog igen ännu mer. Orsaken till det kan tillskriva­s åtminstone temporärt höga raffinerin­gsmarginal­er.

De stora klädkedjor­na i Sverige kör med brutna räkenskaps­perioder. I veckan fick vi ta del av en handfull kvartalsra­pporter. De visade med eftertryck att detaljhand­eln till denna del haft en trög start på året. Hennes & Mauritz missade såväl omsättning­s- som vinstprogn­os med ganska stor marginal. Men bolaget är ändå extremt lönsamt. För de mindre kedjorna har föret varit fortsatt väldigt trögt. Resultatva­rningar har redan tidigare kommit från Odd Molly och Retail and Brands, medan Kappahl än en gång kom in sämre än väntat. Men för dem ser det ändå lite ljusare ut eftersom kassaflöde­t är uppe på ett hyfsat plus.

För dem som hoppas på stigande börser står starkare konjunktur­signaler högst uppe på önskelista­n. Av det skälet är investerar­nas fokus också riktat mot makrosidan. Månadsskif­tet innebär ett nytt spännande block av inköpschef­sindex.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland