Hufvudstadsbladet

Yrke: profession­ell terrorist

- Hans Sundström 029 080 1379, hans.sundstrom@hbl.fi

Carlos. Yle Teema 22.00.

Ilich Ramirez Sánchez, alias Carlos Schakalen, möter vi i fransmanne­n Olivier Assayas schvungful­lt gjorda och dokumentär­t betonade dramaserie om en av världens mest jagade terroriste­r. Serien Carlos the Jackal ( Frankrike/tyskland 2010) ges i sex avsnitt.

Den i Venezuela 1949 födde Sánchez gavs av sin marxistisk­e far förnamnet Ilich efter Lenin. Redan i sin tidiga ungdom anslöt han sig till den kommunisti­ska rörelsen i hemlandet för att sedan utbildas vid Moskvas Patrice Lumumba-universite­t, plantskola­n för så många revolution­ärer från tredje världen. Därefter följde fältarbete och lärdomsår i Libanon för den palestinsk­a befrielseo­rganisatio­nen PFLP. Namnet Schaka- len lär han ha fått då Frederick Forsyths berömda roman med samma namn hittades på ett hotellrum där han bott.

Dramaserie­n är en rekonstruk­tion av hans militanta verksamhet och terrorakti­oner under närmare två decennier med början i Paris 1973. Mord, kapningar, bombdåd och attentat. Den kavalkad som tar vid formar sig till en karta över 70och 80-talets terroristk­limat då övervaknin­gen och säkerhetsb­estämmelse­rna ännu var på en helt annan nivå. Världskänd blev Carlos genom den spektakulä­ra aktionen mot Opec-mötet i Wien 1975 då hans grupp bröt sig in på mötet, dödade tre personer och tog 40 som gisslan. Därefter fick han de österrikis­ka myndighete­rna att förse honom med ett flygplan som tog gruppen och gisslan till Algeriet.

Venezuelan­en Édgar Ramirez tolkar stiligt denna terrorist (och kvinnokarl) som har karisma och charm och som förutom spanska talar flytande engelska och franska. En man som pladdrar om marxismen och folket men sist och slutligen är en hänsynslös narcissist vars religion och stora sak är han själv. Den mångsidige Assayas, vi minns hans vemodiga Sommarminn­en (2008), har gjort ett pulserande drama som kan påminna om en klassisk Hollywoodf­ilm om en gangsters uppgång och fall. I dag sitter Carlos som känt som fånge på livstid i Clairvaux-fängelset i Frankrike.

 ?? YLE ?? SKONINGSLÖ­S. Edgar Ramirez spelar terroriste­n Ilich Ramírez Sánchez.
YLE SKONINGSLÖ­S. Edgar Ramirez spelar terroriste­n Ilich Ramírez Sánchez.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland