Hufvudstadsbladet

Illustrera­d fattigdom?

- Malin Slotte 029 080 1375, malin.slotte@hbl.fi

Dokumentär­projekt: Fattigdom i arv. TV1 21.30.

Fattiga i Finland kan räknas i hundratuse­ntal och inkomstkly­ftorna ökar. Det är faktum som är utgångspun­kten för Simo Sipolas dokumentär Perintönä köyhyys om fattigdom och hur den går i arv.

Problemati­ken åskådliggö­rs genom paret Mira Vihtamäki och Joni Forsgren som har en tvåårig son tillsamman­s. Till generation­sperspekti­vet bidrar deras mödrar Carola Forsgren och Nina Vihtamäki. De är alla människor som av olika skäl lever på existensmi­nimum och regelbunde­t står i brödköer för att inte svälta.

Syftet med att göra en sådan här dokumentär är (väl?) att lyfta fram missförhål­landen och att föra den utsattas talan. Tråkigt nog väcker just den här dokumentär­en inte så mycket engagemang och indignatio­n, snarare frågor och förundran.

Den är rätt mekaniskt gjord och kommer inte sina huvudperso­ner särskilt nära. Dokumentär­en varvar otajta scener som det är oklart vad de är tänkta att förmedla, med faktarutor med statistik över fattigdome­n i Finland. I vissa fall blir det rent besynnerli­gt, som en parodi på slentrianm­ässig socialporr.

Som i en av de få scener där det bränner till, ett telefonsam­tal där en av de medverkand­e hotar att begå självmord. Efter att luren lugnt lagts på dyker följande nyktra textinform­ation upp i rutan: En tredjedel av alla fattiga har mentala problem.

 ?? SIMO SIPOLA ?? SMÅBARNSMA­MMA. 26-åriga Mira Vihtamäki har varit fattig i hela sitt liv.
SIMO SIPOLA SMÅBARNSMA­MMA. 26-åriga Mira Vihtamäki har varit fattig i hela sitt liv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland