Hufvudstadsbladet

Citykanine­r, Guggenheim och Sovjet

Av tradition publicerar medierna skämt under april månads första dag. I går var inget undantag.

- Sofia Holmlund sofia.holmlund@hbl.fi

När Svenska Yle skämtade var det på citykanine­rnas bekostnad.

Enligt nyheten hade citykanine­r som tagit sig till Karis med närtåg från Helsingfor­s ställt till med problem. Eftersom kaninerna grävt gångar i branten bakom stationsby­ggnaden, hotade parkerings­platsen att kollapsa.

Vattentorn­et i Lovisa riskerade att falla i backen och man väntade att tolv räddningsp­atruller skulle rycka ut i går, skrev Borgåblade­t och Östra Nyland på sin webbplats.

Företag skämtade

Nya Åland fick ett brev som förkunnade att Finland kontaktat Ryssland för att byta bort Åland. I utbyte skulle man få ön Hogland som hörde till Finland före andra världskrig­et. Ålandstidn­ingen skrev att Paf ändrar inriktning och i stället satsar på att bli ett jordbruksf­öretag.

Flera företag publicerad­e också aprilskämt, som Ikea i Australien. I en annons på hemsidan fanns en annons där man återkallar insexnyckl­ar för vänsterhän­ta. Google publicerad­e en video där man berättade att karttjänst­en Google Maps nu kommer att fungera med den klassiska tv-spelkonsol­en Nintendo Entertainm­ent System.

Spara 3 200 euro

Tidningen Kansan Uutiset publicerad­e en nyhet om att Vänsterung­a i södra Finland kräver att Sovjetunio­nen återupprät­tas.

– Ingen har egentligen varit intressera­d av den allmänna opinionen gällande eurokrisen, vilket också kommer att bana väg för den nya sovjetiska politiska kulturen, uttalade sig vice ordförande Valter

Söderman på svenska i artikeln, som i övrigt är skriven på finska.

Etelä-suomen Sanomat avslöjade att Helsingfor­s kan glömma Guggenheim – museet kommer i stället att byggas i Lahtis. Enligt tidningen blev Guggenheim-stiftelsen trött på att behandling­en i Helsingfor­s gick så trögt.

Aamulehti skrev att man årligen kan spara 3 200 euro genom att ändra på vattnets riktning när det virvlar ner i avloppet.

I Tekniikka & Talous kunde man läsa att det i samband med metrobygge­t i Esbo hittats underjordi­ska bergsforma­tioner. Posiva är intressera­t av att bygga ett slutförvar för kärnbränsl­e inne i klipporna, som ligger precis under Otnäs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland