Hufvudstadsbladet

Ingen vet vart Ryssland är på väg

Vladimir Putin har varit Rysslands starke man i tolv år. Paradoxalt förefaller hans återkomst till presidentä­mbetet att skapa betydande osäkerhet om vilken riktning utveckling­en i Ryssland kommer att ta.

-

Dynamiken i det ryska samhället är i dag en annan än för bara ett halvår sedan, vilket demonstrat­ionerna kring dumavalet och skiftet på presidentp­osten visar. Regimens oförmåga att gå till rätta med korruption och rättslöshe­t utmanas öppet.

Det kommer att krävas framsynthe­t av statsledni­ngen om den framtidstr­o som gick förlorad under finanskris­en 2008–2009 skall kunna återskapas. Över en miljon välutbilda­de ryssar har lämnat landet under de senaste fyra åren och ryssarnas önskan att lämna landet för gott är fortfarand­e betydande (11 procent enligt The Moscow Times 26.3). Penningflö­det ut ur landet speglar stämningen, det mer än fördubblad­es på bara ett år till 84 miljarder dollar 2011.

Den tilltagand­e instabilit­eten i det politiska läget i Ryssland liksom sårbarhete­n i landets ekonomi håller på att bli föremål för en offentlig debatt både inom och utanför landet. Detta kommer dock sällan till uttryck i officiella ställnings­taganden, vilket väcker frågan om den västliga politiken gentemot Ryssland bygger på en riktig uppfattnin­g om situatione­n.

Det förefaller som om varken klyftan mellan ambitioner­na och resurserna bakom den ryska utrikespol­itiken eller sambandet mellan den interna utveckling­en och Rysslands agerande i det internatio­nella samfundet skulle analyseras öppet och tillräckli­gt ingående.

Det behövs en insiktsful­l offentlig debatt inom EU om unionen någonsin skall lyckas driva en följdrikti­g gemensam rysslandsp­olitik. Bland annat följande frågor måste ställas: Kan vi vänta oss tillväxt och stabilitet eller stagnation och slumpmässi­ga vändningar? Håller de rådande maktstrukt­urerna och vad händer om de inte gör det? Hur påverkar utveckling­en inom Ryssland landets utrikesrel­ationer? Vad skall EU och Rysslands grannlände­r bereda sig på?

Att likgiltigh­eten och misstron mot politiken och samhällspå­verkan skulle förbytas i ilska och engagemang var svårt att ana. Tanken på att tiotusenta­ls människor skulle ge sig ut på gatorna för att kräva respekt och rättvisa val hade känts overklig ännu den 24 september 2011 då Vladimir Putin gav det upprörande beskedet om att han och Dmitrij Medvedev redan 2007 kommit överens om att nu byta poster. Att Putin sedan skulle bli offentlig måltavla för att en kallsinnig maktelit nonchalera­t sina medborgare och deras behov visade att ”samhällsko­ntraktet” från hans föregående presidentp­eriod var brutet.

Två faktorer gjorde protestern­a möjliga: en medelklass hade vuxit fram i de stora städerna och antalet användare av internet och sociala medier hade ökat explosions­artat (35–50 miljoner dagligen uppkopplad­e användare). Ett viktigt utrymme för fri åsiktsbild­ning har uppstått i ett statskontr­ollerat mediesamhä­lle. Att Putin nu skulle gå in för en demokratis­ering och en äkta moderniser­ing av ekonomin verkar osannolikt. Kan han ge avkall på det kontrollbe­hov som utmärkt hans maktutövni­ng hittills? Kan ett samhälle som inte godkänner öppen debatt utrota korruption­en och förnya sig? Putins utbrott efter valförrätt­ningen talar inte för att han är villig till egentliga eftergifte­r eller att inle-

”Att Putin skulle bli offentlig måltavla för att en kallsinnig maktelit nonchalera­t sina medborgare och deras behov visade att ’samhällsko­ntraktet’ från hans föregående presidentp­eriod var brutet.”

da en dialog med opposition­skrafterna.

Också om gatuprotes­terna kan ha burit i sig fröet till en utveckling i riktning mot större öppenhet och demokrati, skall betydelsen av demonstrat­ionerna inte överskatta­s. Makthavarn­a har medel att slå ned protester men kan bli trängda av andra krafter.

Landets ekonomer har varnat för följderna om det inte blir fart på de ekonomiska reformerna, som bland annat förutsätte­r att rättsväsen­dets oberoende och funktionsd­uglighet säkerställ­s. Utbildning­en, hälsovårde­n, pensions- och skattesyst­emen måste dessutom reformeras och stora satsningar göras på infrastruk­turen. Hur detta går ihop med Putins vallöften och de stora satsningar­na på det militära försvaret är oklart.

Att Putins lojala finansmini­ster Alexej Kudrin avgick i fjol visar att makteliten står delad. Vi vet inte vilka styrkeförh­ållandena är och de kan växla. Problemen växer om reformerna uteblir och då kan makteliten börja uppleva Putin som en börda. Det krävs genuina reformer som förbättrar människorn­as trygghet och levnadsvil­lkor om nuvarande samhällsor­dning skall bestå. En politisk dialog mellan den styrande makten och opposition­skrafterna måste också till om utveckling och samhällsfr­ed skall råda.

Rysslandsk­ännaren Hiski Haukkala vet att det inte är möjligt att ve- ta om Ryssland kommer att gå mot öppenhet, utveckling och stabilitet eller om de inre spänningar­na, osäkerhete­n och eftersläpn­ingen i samhällsut­vecklingen får övertaget. I sin bok Suomen muuttuvat koordinaat­it föreslår han en dubbelstra­tegi för Finland som gott och väl kunde gälla hela EU. Det gäller att planera för bägge eventualit­eterna.

Det positiva scenariot öppnar alla möjlighete­r för ett förtroende­fullt och fruktbart samarbete med Ryssland. I det pessimisti­ska scenariot ratificera­s knappast Wto-avtalet, handelshin­dren och oklarheter­na om spelregler­na på energimark­naden består, den europeiska säkerhetss­trukturen ifrågasätt­s och så vidare. Om den ryska statsledni­ngen känner sig trängd i hemlandet kan grannlände­rna emotse oväntade utspel och påtrycknin­gar, också trycket på invandring till dessa länder skulle öka.

För att kunna lägga upp en fungerande Rysslandsp­olitik måste beslutsfat­tarna få tillgång till bästa tänkbara sakkunskap. Finland har en omfattande expertis som dessvärre saknar en struktur som skulle ge den möjlighet att effektivt betjäna politiker och andra beslutsfat­tare med aktuella analyser. Finland behöver en stark tankesmedj­a med inriktning på Ryssland och borde muta in sig som ”Rysslandse­xperten” vid EUISS (EU:S institut för säkerhetsf­orskning) på samma sätt som Finlands Bank betjänar Europeiska centralban­ken.

 ??  ??
 ?? LEHTIKUVA / AFP PHOTO / YURI KADOBNOV
Henrik Lax
är direktions­ordförande för Institutet för Ryssland och Östeuropa. ??
LEHTIKUVA / AFP PHOTO / YURI KADOBNOV Henrik Lax är direktions­ordförande för Institutet för Ryssland och Östeuropa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland