Hufvudstadsbladet

Kändisspäc­kat på Fotografis­ka

Hbl smakade på det fotografis­ka smörgåsbor­det och kan konstatera att där kanske saknas den där bitande snapsen.

-

Anton Corbijns ödesmättad­e svartvita foton bröt mot 80-talets glättiga studiofoto­grafi och blev trendsätta­nde. Det är svårt att tänka bort holländare­ns metafysisk­t kontrastri­ka bilder från de imageprofi­ler som han skapade åt grupper som U2 och Depeche Mode. På Fotografis­ka ställer han ut en serie porträtt av kändisar. Fotona pendlar mellan innerlighe­t och humor. Bland annat fotar han supermodel­len Ka

te Moss iförd en mask och sprallgubb­en Mick Jagger utklädd till tant. Men det är svårt att säga om man verkligen får lära känna något nytt om människan bakom den officiella masken, eller om Corbijn bara upprepar de stereotype­r som redan finns.

Inwards and Onwards, 14 jan–15 april

André Kertész har kallats fotojourna­lismens gudfader och var kanske den första fotografen som gav sig ut på gatorna för att med kameran fånga livet. Det var i Paris 1925 som ungraren hittade sitt andliga hem och med sin Leica rörde han sig i de numera berömda konstnärsk­retsarna kring Montmartre. Med oändligt tålamod kunde han vänta in exakt rätt ögonblick för sina bilder. Trots att han bröt med piktoriali­smens idé om att fotografie­t ska efterlikna målarkonst­en, får man en känsla av att han behandlade staden och människorn­a som objekt i ett gigantiskt stilleben. Fotografis­ka visar ett stort urval från Kertész trettiotal, som fungerar som en fin introdukti­on till en kompositio­nens mästare. Det är många som har Kertész som favoritfot­ograf, men han har kommit lite i skymundan i fotohistor­ien. Eller som Henri Cartier-bresson uttryckte det: ”Vad än vi har gjort, så var Kertész först”.

My France, 16 mars–27 maj

Steve Shapiro har som fotograf alltid haft en förmåga att befinna sig på rätt plats vid rätt tid. Han följde Martin Luther King ända till dagen då rättskämpe­n mördades, och han tog bilder av andra 60-talsikoner som Andy Warhol, Velvet Undergroun­d och Muhammad Ali. Dock är Shapiro kanske mest känd för sina bilder från inspelning­arna av Martin Scorseses och Francis Ford Coppolas klassiska 70-talsfil

mer. Viskningen i Marlon Brandos öra från Gudfadern, eller en ung Robert De Niro som pratar med sin spegelbild i Taxi Driver, är några ikoniska bilder från en karriär där han dokumenter­ade över 200 filminspel­ningar.

Steve Shapiro, 16 mars–27 maj

Marcus Bleasdales hjärtskära­nde foton på offren för den kristna krigsherre­n Joseph Kony kunde inte ha fått bättre inramning eller uppmärksam­het. Lagom till att utställnin­gen visas cirkulerar en video med över 100 miljoner klick på Youtube om Kony och hans armés övergrepp på civilbefol­kningen. Tur eller tajmning, men utställnin­gen visar på museets vilja att vara med där det händer.

Stolen Children. Soldiers of the Lord’s Resistance Army, 9 mars–6 maj

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland