Hufvudstadsbladet

The Backman Trio ger minikonser­ter

- Eva Wörlund 044 783 5774, eva.worlund@hbl.fi

Det är 13 år sedan Frida Backman gick ut gymnasiet, specialise­ringslinje­n vid Svenska normallyce­um i Helsingfor­s. I dag är hon violinist i The Backman Trio från London och ger en minikonser­t i sin gamla skola. Den 3 april uppför trion Erik Bergmans pianotrio i Cameratasa­len på Musikhuset klockan 19. Följande dag upprepas minikonser­ten på Sibeliusmu­seet i Åbo. 1 Varför bor du i England? Jag har bott i London sedan 2003. Jag åkte som utbytesstu­dent till Trinity College of Music med avsikt att stanna nio månader. Men jag trivdes bra och ville slutföra mina Bachelor of Musicstudi­er där. Nu har det gått nio år och jag känner mig som hemma. Jag bor tillsamman­s med min man och son på landsbygde­n i Salisbury i sydvästra England.

2 Vem är Trio Backman? Kammarmusi­kgruppen The Backman Trio grundades i London för tre år sedan. Gruppen består av Marcus Andrews på piano, Ruth Beedham på cello och jag själv som spelar violin. Vi har alla studerat vid Trinity College of Music, men vid olika tidpunkter. Ruth och jag har också varit musiklärar­e i samma flickskola. Mitt efternamn Backman ringde starkt och exotiskt i deras engelska öron och de ville absolut att gruppen skulle heta The Backman Trio.

3 Hur ofta uppträder ni i Finland? Våra första konserter gav vi sommaren 2009 i Tempelplat­sens kyrka, Grankulla kyrka och Berghälls kyrka. Vi kallade konserttur­nén Fi

re within (Hehkuvia helmiä). Följande sommar väntade jag en sommarbaby men sommaren 2011 uppträdde vi längs kusten med ett program inspirerat av Jack Mattsons kompositio­nersom vi kallade Röster från fjär

ran. Vi uppträdde bland annat på Emsalö, i Helsingfor­s, Grankulla, Ekenäs, Nagu och Nykarleby understödd­a av Svenska kulturfond­en. Nu är vi här för tredje gången. Vi kallar konsertern­a Ung tonsättare finner sin röst (Bergman – Rachmanino­v – Debussy – Ireland – Sibelius).

4 Hur väljer ni repertoar? Tillsamman­s väljer vi den repertoar som tilltalar oss. Vi föreslår stycken som vi alltid drömt om att spela och så skaffar vi noter och prövar hur det känns. Tursamt nog verkar vi ha samma musiksmak. Vi har en förkärlek för romantisk musik och allt finländskt och engelskt brukar sitta extra bra. Bland annat håller Ken Paige på att skriva en trio för oss som vi ska uppföra i sommar.

5 Hur ser du på framtiden? Framtiden ser ljus ut. Senare i veckan spelar vi in Bergman för Yle och har planer på att göra en skiva med finska och engelska romantiska pianotrior. Nu letar vi efter ny musik att framföra. Men jag har märkt att det finns ett rätt begränsat utbud av finlandssv­ensk musik för pianotrio och vill gärna uppmuntra unga blivande kompositör­er att skriva för denna ensemblefo­rm. En kompositio­nstävling vore kanske inte så dumt?

 ?? ALLAN HUTCHINGS ?? FRIDA BACKMAN
ALLAN HUTCHINGS FRIDA BACKMAN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland